Най-опасните пътни участъци в страната, по които ще се извършват ремонтни дейности, са София-Ябланица, Шумен-Варна, Чирпан-Симеоновград, Крумовград-Ивайловград, Ловеч-Плевен, Лесидрен - Дълбок дол и първокласните, второкласните и третокласните пътища.

Това каза регионалният министър Николай Нанков на брифинг в МВР, посветен на трафика през летните месеци и пътно-транспортната обстановка в страната.

Регионалният министър обясни, че през лятото ще се преустанови работата по АМ "Тракия", докато по АМ "Хемус" ремонтните дейности ще продължат основно по тунелите. Трафикът по АМ "Тракия" се очаква да бъде интензивен около 30% не само през почивните дни, но и през делничните, поради навлизането на гастербайтери от Западна Европа.

През съботно-неделните почивни дни ще бъде ограничено и движението на тежкотоварни автомобили в пиковите часове. Нанков подчерта, че не трябва да се свързват ремонтните дейности с опасните участъци.

Той отчете, че ако преди 7-8 години се е отделяло при инвестициите 3-4% за подобряване условията на пътната безопасност, то по настоящем този дял е 9-10%.

Всеки ремонт на магистралата или всяка една нова магистрала, която се изгражда, задължително ще минава през проектна част пътна безопасност, която се оценява от сертифицирани одитори по пътна безопасност.

Нанков увери, че ще има ресурси и през следващия програмен период за пътища и пътна безопасност.

Отделно ще се отпуснат 3 млн. лева за подобряване на видимостта и достъпността на пешеходните пътеки.

Вътрешният министър Валентин Радев се закани, че полицейското присъствие по автомагистралите ще бъде увеличено. Той призова шофьорите да бъдат много внимателни, да знаят къде са опасностите и да посъветват своите близки, ако им се наложи да пътуват.

Заместник-вътрешният министър Красимир Ципов допълни, че вече са приключили обществените обсъждания за трите законопроекта за Закон за движение по пътищата. Получени са над 350 страници становища, бележки и предложения и в близките 2-3 седмици те ще бъдат предоставени за обществено обсъждане.

На свой ред Димитър Мичев, от отдел Пътна полиция на ГД "Национална полиция" посочи, че всички патрули са на терен, прецизирани са план възстановките на всички служители на реда и всички камери за контролиране скоростта по пътищата работят. Той изрази съжаление, че за първите шест месеца от настоящата година броят на загиналите е повече спрямо предходната 2017 година.

Най-много хора са загубили живота си по пътищата на територията на Пловдив, София, Бургас, Варна, Хасково, Враца, Видин, Добрич и Перник.

Полицията предупреди, че от 1 юли до 15 септември се провежда и специализираната полицейска акция "Безопасно лято", "Ваканция деца" и "Полицейско лято", които имат за цел да се облекчи движението около детските градини и училищата, тъй като по думите на полицията децата играят там.

Ципов също призова водачите да бъдат внимателни и да правят краткотрайни почивки, ако шофират, тъй като времето е горещо и предразполага за катастрофи.

Новият председател на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов посочи, в момента се ремонтират над 500 км второкласни пътища по ОП "Региони в растеж", а отделно по ОП "Транспорт" се изгражда АМ "Струма". АМ "Тракия" вече е отворена за движение и не се извършват ремонтни дейности. По АМ "Хемус" се ремонтират главно виадуктите и се очаква пътниците да имат известни затруднения на пътя.

Ремонтни дейности се извършват и по тунелите Ечемишка и Витиня.

От 2015 до 2017 г. само в мероприятия по пътна безопасност са вложени 46 323 000 лв., 18 300 000 за пътна маркировка, 22 милиона за монтаж ограничителни системи и 6 милиона за пътни знаци.

Глосов също апелира шофьорите да бъдат много внимателни и да спазват пътните знаци.