До 20 % да бъдат увеличени заплатите на медицински сестри и санитарите, решиха министрите на днешното си заседание.

Повишението на заплатите ще бъде със задна дата от 1 януари 2007 година средно с 10%.

От първи януари ще бъдат увеличени и заплатите на работещите в териториалните звена на Главна дирекция „Земеделие и гори", които са пряко ангажирани с усвояването на средствата на ЕС и не получават допълнително възнаграждение за това.

Министрите определиха, че заплатите на служителите в държавната администрация ще бъдат в съответствие с качеството на работата им.

На ръководителите на административните структури ще се даде възможност да увеличат индивидуалните работни заплати на служителите текущо през годината, като повишението ще бъде в рамките на средствата за заплати и до максималния размер на основната заплата за съответната длъжност.

Този механизъм ще се прилага за служителите, чиято оценка при последната годишна атестация е по-ниска от 3, което означава, че изпълнението отговаря на изискванията.

Като източник за увеличаване на месечните заплати министрите посочват направени икономии от средствата на заплати в резултат на ефективно намаляване на числеността на работещите. Предстои с отделно постановление от първи юли да бъдат увеличени с 10 % заплатите в бюджетната сфера.