И двата събора на БЛС, насрочени от сегашния управителен съвет, ще бъдат незаконни.
Това обявиха на пресконференция председатели на районни колегии, които възнамеряват да бойкотират събора, свикан от ръководството на БЛС на 13-15 декември.

23 лекарски колегии с над 300 делегати от общо 450 няма да присъстват на събора, което означава, че кворум за вземане на решения няма да има, твърди председателят на столичните лекари д-р Методи Маджаров.

Съборът е свикан от настоящото ръководство на лекарския съюз в лицето на председателя Андрей Кехайов, чийто мандат изтече през април месец.

Липсата на легитимно ръководство и проведен събор бе аргумент на ръководството на Здравната каса да бойкотира преговорите и да няма подписан и до този момент Национален рамков договор.

23-те колегии, който ще бойкотират събора, са подписали декларация срещу свикването му.

Тези декларации са изготвени поради опасения, че кворумът по време на самия събор ще бъде подменен и съответно решенията на лекарските колегии ще бъдат фалшифицирани. Затова и лекарите са се организирали предварително.

Лекарите са убедени, че истинската цел на Андрей Кехайов е да прокара промяна в устава, която да му даде възможност да се кандидатира за трети мандат. Това като опасение изказа и д-р Маджаров.

Според тях настоящото ръководство на БЛС има вина за несъстоялите се преговори със Здравната каса. Да се обсъжда обаче НРД 2009 е безпредметно, след като изобщо не е имало преговори между страните.

След промените в Закона за съсловните организации обаче, сегашният управителен съвет няма право да изпълнява други функции, освен да свика изборен събор до 21 декември, заяви д-р Маджаров.
Затова провеждането на събор по други въпроси е незаконно, а свикването на отчетно-изборен събор на 18-21 януари също попада извън законовите разпоредби.