Навръх професионалния си празник - 8 ноември, полицаите излизат на протест, съобщи БНР. Те искат 30-процентно увеличение на заплатите в системата на МВР.

Преди дни имаше преговори между различните синдикати в министерството и ръководството на ведомството. В разговорите участва и премиерът Бойко Борисов. От тях стана ясно, че заплатите на служителите на МВР ще бъдат увеличени с 15% от 2021 г., което не удовлетворява служителите на реда. Протестът е организиран от Синдикалната федерация на служителите в МВР, защото имаше постановление на Министерския съвет за 30-процентно увеличение на заплатите на администраторите в 28 района на страната.

Един от синдикатите организира протест в София, в градинката до църквата "Св. Седмочисленици". След това се предвижда и шествие до сградите на Министерството на финансите и на парламента.

"Съгласете се, че на фона на тези до 30 процента, за които става дума в постановлението, едни 10 процента за нас звучат наистина малко обидно", заяви Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

От своя страна вътрешният министър Христо Терзийски каза, че се води добър диалог със служителите, от които имало различни искания.

Премиерът поздрави полицаите и им благодари, че заедно с лекарите са нашата най-силна опора. "Преживяха и изтърпяха много. Винаги бяха на първа линия срещу вируса, където рискът е най-голям. Далеч от дома и семейството. Но дори и за миг не отстъпиха. Дори когато бяха атакувани от провокатори. Пожелавам им здраве и сили, за да продължим заедно да се борим срещу престъпността и контрабандата. Полицаите имат моето огромно уважение и ангажимент непрекъснато да подобряваме условията им за работа", написа Борисов във Фейсбук.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова исканията на полицаите са основателни. "Обществото ни има нужда от вашата непоколебимост в борбата с престъпността, корупцията и несправедливостта. Заслужавате достойно заплащане и по-добри условия за работа. Пожелавам ви здраве и сили", каза Нинова.

Президентът Румен Радев също поздрави българските полицаи по случай професионалния им празник. Той им пожела воля и кураж да бъдат истинска опора на обществото и силен съюзник в борбата с престъпността.

"Изпълнявайте своя нелек дълг пред обществото и държавата с чест и достойнство, като защитавате и издигате авторитета на българската полиция", заяви Румен Радев. Той пожела българските полицаи да не губят стремежа си към професионално развитие и успешно да се справят с предизвикателствата в своята работа в подкрепа на гражданите и обществото.

Протестът на полицаите бе подкрепен и от майките от "Системата ни убива".