Служител на жандармерийско управление във Варна случайно осуетил опит за телефонна измама, съобщи МВР.

На 5 май, петък, около 15 часа, Пламен Петров, който бил в почивка след нощно дежурство, вървял по улица "Дунав" в Нови пазар, област Шумен.

Докато преминавал пред него била хвърлена торбичка от тераса на жилищен блок. Полицаят спрял и видял, че към нея се приближава непознат. Служителят на реда веднага заподозрял, че мъжът, който взел торбичката, може да е съпричастен към телефонна измама.

Петров спрял непознатия и подал сигнал в полицейското управление в Нови пазар. На място пристигнали криминалисти. Изяснена била самоличността на мъжа - Ш. А. на 48 години от село Сини вир, община Каолиново.

Успоредно с това на телефон 112 бил получен сигнал от възрастна жена. Жената съобщила, че е притеснена, че оказва съдействие на полицията, но вместо униформени полицаи, пред дома й има цивилни. Тя разказала още, че от сутринта мъж, представящ й се по телефона за полицай, я молил да съдейства на полицията да бъдат заловени телефонни измамници.

След многократни обаждания възрастната жена се съгласила. За целта трябвало да хвърли всичките си пари през терасата в торбичка, а полицаите щели да заловят измамниците на място. Жената сложила в найлонова торба 40 банкноти по 50 лева, хвърлила ги през терасата и зачакала полицаите. Тя се обадила в полицията едва като видяла, че цивилни, а не униформени, прибират парите ѝ.

Сумата е върната на 83-годишната жена.

По време на разпита задържания мъж обяснил, че е бил нает. Работата по случая продължава. Предстои да е установи дали мъжът е съпричастен към други престъпни деяния.