Общо 49 на сто от мъжете и 29 на сто от жените в България пушат.

Това каза заместник-министърът на образованието и науката Екатерина Виткова, цитиран от БНР, по време на откриването на първото събитие на европейската кампания "Help - за живот без тютюн".

Кампанията е насочена към млади хора във възрастта между 15 и 25 г.,тъй като изследванията сочат, че в България пушат много младежи, предимноученици и студенти, уточни Виткова.

По думите й, трябва да се предприемат мерки за ограничаване на тютюнопушенето от страна на изпълнителната власт и правителството.

Според Виткова, повишаването на акциза върху тютюневите изделия ще ограничи значително достъпа на младите до възможността за купуване на цигари.

През целия ден днес пред НДК всеки ще може да провери съдържанието на въглероден окис в организма си чрез бърз и лесен тест.

Началото на кампанията е поставено от европейския комисар по здравеопазването на 1 март 2005 г. и се провежда във всички страни от Европейския съюз.

Като част от кампанията на Европейската комисия, повече от 200 000 теста са проведени на територията на ЕС през 2006-2007 г.

В София има шест консултативни кабинета за отказване от тютюнопушенето.

Според лекарите, никотинът изчезва от организма на човека три дни след отказването на цигарите.

В същия срок се възстановяват вкусът и обонянието на човека.

Три месеца по-късно задъхването и проблемите с дишането намаляват, благодарение на подобряване на дейността на белите дробове до 10 процента.

След една година рискът от инфаркт намалява с около 25 процента.

Цигареният дим съдържа над 4000 съставки, много от които са токсични и над 40 от тях предизвикват рак.