Американската асоциация на юристите (ABA/ CEELI) оповести официално, че приключва 15-годишната си дейност в България, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) и същевременно обяви старта на новосформирания Български институт за правни инициативи, който ще продължи дейността на  ABA/ CEELI в България.

Специално за церемонията, която се състоя във Военния клуб, дойдоха американският посланик у нас Джон Байърли, директорът на международната програма за правна реформа на Американската асоциация на юристите Робърт Грей, изтъкнати юристи от страната и САЩ.

CEELI изпраща първия си представител в България през 1991 г. и през целия 15-годишен период досега дейността в България се финансира от Американската агенция за международно развитие, от Министерството на правосъдието на САЩ, от Американската асоциация на юристите и други организации.

Робърт ГрейЗа последните шест години Американската агенция за международно развитие е осигурила на CEELI повече от 4 млн. долара за предоставяне на техническа помощ за утвърждаване на правовата държава, а за целия период работа на CEELI в България усвоените средства са два пъти повече.

Дейността на CEELI в България от 1991 г. е в тясно сътрудничество с българската адвокатура и с Висшия адвокатски съвет.

Основни насоки на дейността им в България са в областта на търговското право, на алтернативното разрешаване на спорове, реформа в юридическото образование, съдебната реформа, борбата с корупцията.

Сред специалните гости на церемонията бяха председателят на Висшия адвокатски съвет Траян Марковски и неговите двама предшественици, бившият конституционен съдия и настоящ заместник-председател на съюза на юристите в България Димитър Гочев, бившата заместник-министърка на правосъдието Меглена Тачева, която сега е директор на Център за обучение на адвокати, председатели на адвокатски колегии в страната и членове на Висшия адвокатски съвет.

„Поглеждайки към публиката, мога да кажа, че правната реформа в България се намира в много добри ръце", заяви посланик Байърли.

Той изтъкна, че както БИПИ - Българският институт за правни инициативи, се явява продължител на съвместната работа на CEELI и Американската агенция за международно развитие, така следващата година се очакват нови предавания на щафети на местни организации, тъй като приключват и други програми.

По думите на Байърли това показва, че американското правителство и американското посолство успяват в своята цел  - България да се превърне в модерна, демократична държава, в която се уважава почтеността и се цени прозрачността и която се основава на уважението и спазването на закона.