Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определените от първата съдебна инстанция мерки за неотклонение "задържане под стража" на М.Д. и Т.С., обвинени за участие в организирана престъпна група за изнудване, лихварство, измами, и разпространение на наркотици, действала от 2014 г. на територията на 4 столични квартала.

Съдът определи най-тежката мярка за неотклонение и за други двама от обвиняемите - М.М. и Д.Д., на които на 7 октомври 2020 г. Специализираният наказателен съд наложи парични гаранции от по 5000 лв.

По отношение на тях съдът съобрази, че престъпната дейност, за която са обвинени, е извършвана в изпитателния срок на техни предишни условни осъждания. Освен това, налице са доказателства, че след произнасянето на първата съдебна инстанция, М.М. е направил опит да въздейства на свидетели, за което Софийската районна прокуратура е образувала друго наказателно производство срещу него.

14 задържани при обиск на 20 адреса в столични квартали
Обновена

14 задържани при обиск на 20 адреса в столични квартали

Иззети са 3 автомобила, газов пистолет, злато и т.н.

С парична гаранция от 5000 лв. остава петият обвинен за участие в групата, поради по-нисък интензитет на съпричастност към дейността й.

Петимата бяха задържани на 5 октомври 2020 г. при специализирана операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. В хода на действията по разследването бяха намерени и иззети документи и компютри с информация, доказваща престъпната дейност на групата, хладни оръжия, патрони, пари, неголямо количество наркотици.

Иззети бяха и три автомобила, сред които Порше "Панамера". До момента по досъдебното производство са разпитани над 40 свидетели, много от които пред съдия.

Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.