Хасковският окръжен съд остави в ареста с постоянна мярка „задържане под стража” петимата младежи, пребили до смърт 72-годишен психично болен, съобщава haskovo.net.

Господин Стайков от село Свирково е убит с дъски, които са били изтръгнати от покрива на къщата му.

Решението за мерките на тримата тийнейджъри в късния следобед взе съдия Боряна Бончева. Тъй като обвиняемите са непълнолетни, мярката им бе гледана при закрити врата.

Припомняме, че четирима от младежите са на 16 години - Георги Георгиев, Христо Константинов, Божидар и Красимир Димитров, а петият Александър Асенов е на 18 години.

Журналистите бяха допуснати в залата само при произнасянето на решението на съдийката. Тя се мотивира с обяснението, че решенията на съда са публични.

Защитникът на най-голямото момче поиска клиентът му да бъде пуснат под домашен арест с право да посещава училище. Тази година Александър завършва средното си образование. Адвокат Димо Стоянов се аргументира с обяснението, че Александър не е участвал в боя, а е бил в двора като пазач.

Петимата побойници са с чисто криминално минало.

Съдия Бончева остави и петимата в ареста, тъй като за кратко време – от 16 до 20 април били извършили едно и също деяние. На 16 април те откраднали от дома на дядо Динко 390 лева. Няколко дни по-късно – на 20 април, станал и фаталният инцидент. Тогава трима от тях пребили човека до смърт, а другите двама – Александър и Красимир, пазели отвън. Откраднали 120 лева.

Петимата са обвинени за грабеж с нанесена тежка телесна повреда, довела до смърт.

Стана ясно, че в съдебната зала те са признали за стореното и са казали, че съжаляват.

Решението на съда може да се обжалва.