Потвърдиха условните присъди на тримата варненски медици, обвинени за причиняване на смърт по немарливост на двегодишния Даниел Донев, съобщиха от Прокуратурата.

Варненският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на Варненския окръжен съд (ВОС) от 29 май 2015 година. Трите условни присъди от по 2 години "лишаване от свобода" са отложени с 4-годишен изпитателен срок. Трагедията стана през пролетта на 2010 г.

Тримата осъдени условно са педиатърът от МБАЛ "Св. Анна" д-р М. Алиев, хирургът от клиниката по детска хирургия д-р Н. Неделчев и лекарят от спешното приемно отделение към първа детска клиника в университетската болница "Света Марина" д-р П. Костадинов. Двама техни колеги бяха оправдани от първата инстанция за причинената смърт поради немарливост на малкия Дани.

Признатите и от въззивната инстанция за виновни лекари и болниците "Св. Анна" и Св."Марина" като ответници ще заплатят солидарно на родителите на Дани общо 200 000 лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди. Това е със законната лихва от влизане на присъдата в сила, както и 8000 лева държавни такси върху присъденото обезщетение.

Тримата лекари са с чисто съдебно минало и добра професионална практика до момента. Решението на втората съдебна инстанция подлежи на касационна проверка пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.