Прокуратурата в Охрид повдигна обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда срещу единия от нападателите на секретаря на българския клуб "Цар Борис III" Християн Пендиков, който беше пребит в града на 19 януари, съобщи БГНЕС.

21-годишният Пендиков открито изразява своята българска етническа принадлежност. В обвинителния акт се посочва, че нападението е извършено поради национална и етническа омраза. Отбелязва се, че обвиняемият е нанесъл тежка телесна повреда на Християн Пендиков заради националната и етническата му принадлежност заедно с още едно лице, което засега остава неизвестно. В документа подробно е описано как биячът отишъл на масата в кафенето, където е бил Пендиков, и му "направил забележка защо се обявява за българин". На излизане от заведението, докато Пендиков отивал към колата си, обвиняемият и едно лице са го нападнали, като удряли и ритали по главата и тялото и по този начин му нанесли тежка телесна повреда.

От прокуратурата в Охрид уточняват, че "обвиняемият до момента мълчи", но са установили всички обстоятелства, за които има очевидци, снимки и видеозаписи.

Наблюдаващият прокурор е поискал удължаване на срока за задържането на обвиняемия заради опасност да се укрие.

Продължава издирването на втория участник в нападението.

Вътрешният министър обеща на Християн Пендиков да осигури защитата му

Вътрешният министър обеща на Християн Пендиков да осигури защитата му

Иван Демерджиев пое и ангажимент да следи отблизо случая с нападението му