При операцията на ГДБОП и ДАНС на ГКПП "Малко Търново" е била задържана цяла смяна митничари. Това заяви говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова в Бургас, съобщи Дарик.

Срещу 4 митничари и техния началник вече има и повдигнати обвинения за получаване на подкуп. Въпреки обвиненията митничарите са били освободен от ареста срещу парична гаранция. Четирима са били пуснати срещу 2 000 лв., а началникът на смяната на ГКПП "Малко Търново" е бил освободен срещу сумата от 3 000 лв.

Според повдигнатите обвинения подсъдимите могат да получат наказание "лишаване от свобода" за срок до 6 години, ако бъдат признати за виновни.

Припомняме, вчера ГДБОП и ДАНС затвориха граничния пункт при изненадваща проверка в 5.30 часа сутринта. Проверката започнала толкова рано, за да могат да бъдат хванати служителите от дневната смяна. Неофициални данни посочват, че останалите служители, които са били в почивка към момента на проверката, са били повикани на работните си места "за справка". Всичките служители бяха задържани.

ГДБОП затвори граничния пункт на Малко Търново

ГДБОП затвори граничния пункт на Малко Търново

Антимафиоти търсят корумпирани митничари

Паралелно с проверката антимафиоти са извършвали претърсвания на офиси, автомобили и жилища на митничарите. По думите на Арнаудова в хода на тези проверки антимафиотите са открили 10 000 лева. Предстои да бъде установен произхода на парите.

Предполага се, че митничарите искали подкупи от шофьори както на товарни, така и на леки автомобили. В противен случаи те заплашвали хората, че няма да преминат свободно през границата.

Според Арнаудова сумите са били дребни. По думите на говорителя на Сотир Цацаров СРС-тата по случая сочат, че инспекторите са действали в сговор от месец май до момента на задържането им