Състоянието на подсъдимия Красимир Маринов не отговаря на нашите представи за възможност за пълноценно участие в съдебното заседание.

Това каза вещото лице доц. Петър Михайлов при представянето на съдебно-медицинската експертиза, касаеща здравословното състояние на Красимир Маринов - Големия Маргин след направената операция.

Големия Маргин,  който преди месец претърпя операция от дискова херния, не присъства в съдебната зала.

Доц. Михайлов каза, че наличието на каквато и да е болка не може да гарантира 100 процента адекватност при извършването на каквато и да било дейност.

Братята Маринови, Иво и Светлин Карагеоргиеви,  Веселин Тошев, Бисер Илиев и Стефан Рангелов са обвинени, че са подготвяли убийствата на покойния вече Иван Тодоров - Доктора, офицера от резерва ген. Любен Гоцев и финансиста Никола Дамянов.

Заседанието протече с изслушването на три съдебно-медицински експертизи, касаещи здравословното състояние на Красимир Маринов и обвиняемите Веселин Тошев  и Стефан Рангелов.

Съдът се съобрази с искането на защитата да не бъде продължавано съдебното следствие поради отсъствието на обвиняемия Красимир Маринов.

Адвокатът на Маринов Трендафилов представи пред съда  болничен лист и протокол от преглед, отразяващ здравословното състояние на Красимир Маринов, издаден на 19 април и валиден до 17 май 2007 година.

Председателят на съдебния състав Лада Паунова прецени, че въпреки отсъствието на Красимир Маринов не е налице процесуална пречка да не бъде даван ход на делото в частта изслужването на съдебно-медицински експертизи, поради което определи „дава ход на делото".

Представителят на държавното обвинение Николай Кокинов поиска назначаването на нова съдебно-медицинска експертиза за обвиняемия Красимир Маринов от нови експерти, към които да бъде включен и психиатър, на което съдът отговори, че ще се произнесе по искането на обвинението да бъде назначена нова експертиза, след като бъде  представена в пълен обем документацията, свързана със здравословното състояние от МБАЛ „Св. Иван Рилски", където се лекува в момента обвиняемият.

При представянето на съдебно-медицинската експертиза на обвиняемия Стефан Рангелов вещото лице доц. Каракостов посочи, че липсват клинични данни за невропатологични и неврохирургични заболявания.

На обвиняемия е бил направен обстоен преглед вследствие на неговите оплаквания за високо кръвно налягане 200 на 120, за които той е уведомил лекаря на болницата в централния затвор.

Няма увреждания на черния дроб на обвиняемия Веселин Тошев. Това стана ясно при представянето на медицинската експертиза от д-р Тасев, д-р Антонов и д-р Христов.

Лекарите уточниха, че са му били направени специални изследвания, които да отхвърлят съмнението за заболяване на черния дроб след оплаквания на обвиняемия.

След обсъждане съдът прие и трите медицински експертизи и насрочи дата за следващото съдебно заседание на 17 май 2007 година от 9 .30 часа.

След приключването на съдебното заседание наблюдаващият прокурор по делото Николай Кокинов изрази искрената си надежда делото да продължи.

С всяко едно съдебно заседание, продължи Кокинов, се увеличават познанията ни по медицина, най-вече по неврохирургия.

На въпрос на журналисти кога ще продължи това дело прокурорът по делото отговори, че не може да каже със сигурност, защото се питат експерти.
Вече питахме едни, искаме да чуем мнението и на други, каза той.
По думите му нормално е при това положение човек да изпитва известно съмнение.

В заключение Кокинов каза, че се повишава заболеваемостта на обвиняемите по делото и това води до трудности.

Адвокатът на обвиняемият Николай Маринов Людмил Рангелов подчерта, че тези хора в съда (обвиняемите) нямат отношение към тези обвинения, защото всичко е една мистификация, която трябва да служи за хранене на общественото мнение, да не се забравя, че има процес.

Рангелов уточни, че не познава нито един от вещите лица, представили медицинските експертизи, не ги е виждал другаде освен при разпита в залата.

Наистина за година и половина има заболеваемост сред обвиняемите, но заболяванията наистина са сериозни, защото в ареста могат да се разболеят и здрави хора, каза в заключение адвокат Рангелов.