Пожар пламна в петък в гората над самоковското село Радуил на надморска височина над 1900 метра.  Огънят се е разразил на площ около един декар.

В гасенето на огъня основно са се включили служители на горското стопанство и Национален парк "Рила".

Това съобщава БТА, като цитира началника на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Боровец главен инспектор Даниел Ласкин.

Той каза, че пожарът е на около час път пеш от селото, а автомобилите на пожарната служба не могат да стигнат до тази височина.

По думите му работата по овладяването на пожара ще продължи и в събота. 

Това е третият пожар, който гори днес на територията на община Самоков. Първоначално се запалиха бали със сено на централна улица в града, а по-късно пожар се разрази и край село Широки дол, но огънят вече е овладян.

Пожар изпепели 10 къщи в Ивайловградско

Пожар изпепели 10 къщи в Ивайловградско

Обявено е частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград

Пожар изпепели 10 къщи в ивайловградското село Горноселци. Част от жилищата са били необитаеми.

Голям пожар бушува и край тополовградското село Срем. Високите температури, силният вятър и пресеченият терен затрудняват гасенето на огъня.

Пожар пламна и край свиленградското село Студена. Това са сухи районни, в които всяко лято възникват големи пожари.

Областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград. Целта на мярката е да се подпомогнат огнеборците с допълнителна техника и хора, за да се овладее стихията. 15 са екипите, които се борят на място.