Окръжната прокуратура в Бургас предаде на съд Петър Жеков, който на 27 юни 2016 г. убил брат си в землището на несебърското село Равда, съобщиха от държавното обвинение.

Престъплението е било особено жестоко - Жеков убил брат си Коста с множество удари с брадва в тила.

Подсъдимият живеел със семейството си в къща в Равда, а Коста - сам в барака в землището на селото, близо до гробището.

На 27.06.2016 г. около обяд Коста и Петър Жеков отишли с каруца до дома на съселянка в Равда. Били й обещали да превозят оградната й мрежа.

След като натоварили мрежата на каруцата, двамата си тръгнали и отишли в бараката на Коста.

Около 16.00 ч. двамата още били там, когато Петър Жеков грабнал брадвата и заставайки странично спрямо брат си започнал да го удря с нея в тила, а ударите нанасял с режещата част с различна интензивност.

По този начин пръски от кръвта на жертвата се разпилели както върху входната врата на постройката, така и върху тениската и шапката, които подсъдимият носел.

Ударите били смъртоносни.

След това оставил брадвата пред друга постройка - използвана за кошара, и си тръгнал. Оставил Коста да лежи по лице в локва кръв.

Петър Жеков тръгнал към Равда и на около 130 метра от бараката съблякъл жълтата тениска, покрита с кръв, и я хвърлил в тревата встрани от пътя.

В Равда около 17.00 ч. срещнал свой познат, на когото споделил, че е открил брат си да лежи "целия в кървища" и че някой го е пребил.

След това отишъл до близкия фризьорския салон, в който работила внучката му, и я помолил да го подстриже.

Тогава Жеков, който изглеждал ядосан и разстроен, казал, че брат му "бил бит", след което си тръгнал.

Притеснена за състоянието на Коста, около 18.00 ч. внучката се обадила на приятеля си и споделила за разказаното от Жеков. Тогава двамата, заедно със сестра й и съпругът на сестра й отишли да проверят бараката.

След като стигнали до имота, двамата мъже отишли в постройката и открили неподвижното тяло на земята.

Междувременно подсъдимият се прибрал в дома си в Равда и споделил със съпругата си, че не издържа на притесненията, които му носил брат му.

На следващия ден бил задържан от органите на реда.

Окръжен съд - Бургас е насрочил заседанието си за 22.02.2017 г.