Тримата мъже, обявени за общодържавно издирване, заради това, че са замесени в телефонна измама на възрастно семейство, са се предали сами.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Припомняме, в понеделник от полицията съобщиха за измамена възрастна двойка.

Те се подвели на отскоро прилаганата схема на престъпниците. Измамниците се обаждат на възрастни хора, като твърдят, че техни деца или внуци са болни от вируса АH1N1, по-познат като „свински грип". В конкретния случай семейството билао измамена с общо15 500 лв.

Двама от предполагаемите измамници бяха задържани. Полицията обаче обяви, че издирва други трима. Именно те са появили днес в областната полиция. Мъжете са отишли там с адвокатите си и са заявили, че са невинни.

Пръв в полицията се е появил 38-годишният Мартин Атанасов Златев. Пред журналисти той обясни, че е научил от медиите, че е издирван. Мъжът, който последно е регистриран на адрес в Горна Оряховица заяви, че отрича да е свързан с телефонни измами и че се предава, за да бъде изяснена ситуацията.

Малко по-късно се предадоха 31-годишният Иван Атанасов Димитров и 29-годишният Атанас Маринов Атанасов, които също твърдят че са невинни.

От МВР посочват,че тримата имат регистрации за измами, като двама от тях имат и условни присъди от 2006г. за същото престъпление.

На този етап са известни общо 12 случая на измами, осъществени от петчленната група на територията на Русенска област.

Те са извършвани под различен предлог, предимно по схемата за допуснат пътен инцидент от роднина, при който има загинал и трябват пари за освобождаването му от ареста, а последните случаи са по матрицата  "свински грип".