Екстрадираха издирвания от Интерпол и задържан от българските власти Хенрикас Дактарас.

Извеждането от страната на ключовата фигура на организираната престъпност и предаването му на литовските власти беше предприето след решение на Варненския апелативен съд и постановление на ВКП.

Припомняме, че той бе задържан на 4 септември във Варна по силата на европейска заповед за арест.

Служителите на отдел "Контратероризъм" в ДПОТП започнали разследването още през февруари, като в процеса на работа са поддържали връзка с работилите по случая криминалисти от други европейски страни и в непрекъснат контакт с литовските власти.

Информацията в българските служби от Бюрото за връзка на Литва в Европол е за особено опасен престъпник и водеща фигура в организираната престъпност в прибалтийската държава - 52-годишният литовски гражданин Хенрикас Дактарас, който е обявен за международно издирване.

Тамошната полиция го уличила в извършване на 30 убийства, отвличания, изнудвания, трафик и незаконно притежание на оръжие. В непосредствената операция по задържането му се включиха служители на Областните дирекции във Варна, Добрич и Бургас.

В резултат на бързите и професионални действия на спецполицаите издирваният Дактарас бе задържан във вила в Кранево. Установено бе, че у нас той е пребивавал с фалшива самоличност.

По повод успешно приключилата акция, на неформалната среща на министрите на вътрешните работи от ЕС в Хага директорът на Европол Роб Уейнрайт връчи сертификат за отлично сътрудничество на министър Цветан Цветанов и на министъра на вътрешните работи на Литва Раймундас Палайтис.

Той подчерта, че усилията и отличното сътрудничество на между България, Великобритания, Швеция и Испания, в координация с Европол, са довели няколкомесечното разследване до отличен край.

Днес, при повишени мерки за сигурност, служители на Дирекция "Международно оперативно полицейско сътрудничество" и на Дирекция "Охрана" на Министреството на правосъдието предадоха Дактарас на Аерогара - Варна на представители на литовските власти и той бе изведен от страната ни.