Варненски окръжен съд наложи на 24- годишния Валентин Великов постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Той е уличен за лидер на престъпна група от скимъри, източвали банкова информация на територията на Кралство Белгия.

Наложената мярка е на основание на Европейска заповед за арест, издадена от съдия следовател в първоинстанционния съд в Бръхе, Белгия.

24-годишният добричлия е бил издирван от Интерпол Брюксел заради започналото спрямо него и други лица наказателно производство. Белгийските власти разследват българина за компютърни престъпления и измами, извършени чрез скимиращи устройства. Установено е, че Великов е организирал престъпната дейност.

В Кралството вече разполагат с показания на лица, които са го посочили като лидер на групата, който издавал нареждания и инструкции как се действа със скимиращите устройства. Според разследващите престъпната организация е действала от есента на миналата година на територията на Бръхе и на други места в Белгия.

Според Варненският окръжен съд европейската заповед за арест е издадена от компетентен орган и съдържа всички атрибути, които изисква Законa за екстрадицията и европейската заповед за арест /ЗЕЕЗА/.

Компютърните престъпления и участието в организирана престъпна група са наказуеми с "лишаване от свобода" както по българските закони, така и от тези в Кралство Белгия.

В следващите 7 дни съдът ще насрочи заседание, за да разгледа искането по същество, в това число и за предаването на младия мъж на белгийските власти.

Ако обжалва днешното определение на съда, Великов ще се яви пред Варненския апелативен съд на 26 октомври от 10.00 часа.