Стана ясно, че арестуваните вчера двама мъже при спецоперация на ГДБОП и СОБТ на територията на кв. „Факултета" са готвели убийството на Кирил Киров-Японеца.

Припомняме, антимафиотите и колегите им от Специализирания отряд за борба с тероризма са действали по сигнал. Операцията бе извършена на територията на кв. „Факултета", където са задържани 37-годишен мъж и 38-годишният му охранител.

Според официалната информация на МВР, убийството е било планирано заради конфликтни бизнес отношения. За целта е било осигурено и оръжие, което е намерено при спецоперацията.

Спецполицаите откриха боен пистолет „Берета" с изтрити номера, заглушител и около 50 патрона за него; друг газов пистолет, въздушна пушка и 5 патрона за ловно оръжие. Иззети са още 8 мобилни телефона, електронна везна със следи от наркотично вещество, както и малки количества вещества, реагиращи положително на марихуана, хероин и кокаин.

Двамата арестувани са криминално проявени. В досието на единия фигурират грабеж с огнестрелно оръжие в особено големи размери, самоуправство и заплаха с убийство; Другият е известен на полицията с противозаконни отнемания на моторни превозни средства и кражби.

Те са задържани за срок от 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

Припомняме, срещу Киро Японеца бяха извършени два опита за убийство (2003 и 2005 година), като през 2005 година оцеля по чудо, след като бе гръмнат в главата пред заведение на столичния бул. "Васил Левски". През 2003 година Японеца се отърва с драскотини по гърба, след като стреляха по колата му на кръстовище в столичния кв. "Красна поляна".

Японеца е с авторитет пред циганската мафия, която се занимава с измами с имоти и крадени коли. Ромският бос се възприема за един от най-големите търговци на наркотици у нас.