В министерството на здравеопазването ще бъдат представени резултатите от представително проучване за разпространението на остеопорозата в България.

Поводът е откриването на национална кампания, посветена на Световния ден без остеопороза, съобщи БНР.

По традиция той се отбелязва на 20 октомври. Тази година кампанията ще протече под надслова „Останете високи, говорете открито за здравето на вашите кости". Това е и мотото на Международната фондация по остеопороза.

В рамките на националната кампания ще бъдат представени резултатите от проведеното проучване за разпространението на заболяването у нас.

Организатори са Министерството на здравеопазването, Асоциация „Жени без остеопороза" и Българската лига за профилактика на остеопорозата. За седми пореден път те ще представят и национално изложение за храни и хранителни добавки, помощни и измервателни средства за профилактика и лечение на болестта.

Изложението ще се проведе на 18 и 19 октомври в хотел „Родина", като ще бъдат организирани и срещи със специалисти. На място посетителите ще могат да определят личния си риск от остеопороза чрез измерване на костната плътност.