Присъдата към тримата охранители от "Гранд мол Варна" за убийство на 52-годишния Нягол Петров, извършено на 14 март 2015 г. се разглежда на въззивен контрол пред Варненския апелативен съд, съобщиха от съда.  Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в определения от закона 2-месечен срок.

Пред втора инстанция се разглеждат жалби срещу присъдите на охранителите. Преди пет месеца първата съдебна инстанция присъди общо 49 години затвор на Ангел Николов, на Красимир Димитров и на Цветан Маринов за убийството на Нягол. То е извършено с особена жестокост в съучастие, по хулигански подбуди.

Постоянен арест за охранителите, пребили до смърт 52-годишния Нягол

Постоянен арест за охранителите, пребили до смърт 52-годишния Нягол

Побоят е станал в сградата на Гранд МОЛ Варна, иззети са записите от камерите

Николов получи 18 години "лишаване от свобода", Димитров - 16 години затвор и 15 за Маринов. Тримата са осъдени да изтърпят наказанието при първоначален строг режим. Освен затвора те трябва да изплатят общо 150 000 лева обещетение на брата на убития мъж, държавни такси върху обещетението, както и разноските по делото. Съдебните разходи са около 19 000 лева.

От Варненския апелативен съд припомнят, че всеки един от подсъдимите е оправдан по обвинението да е извършил деянието в качеството му на длъжностно лице, както и затова пострадалият да е бил в безпомощно състояние.

На 14 март 2015 г. подсъдимите Николов и Димитров получили сигнал от охранителната фирма "Джи Ем секюрити" за клошар, който проси пари от посетителите. Двамата открили човека и го повели към ескалатора, за да го изведат от търговския център.

Преди това Нягол е отведен до залата за видеонаблюдение в изпълнение на устни разпореждания на ръководството на Гранд мола, което забранява лица с неподходящ външен вид да влизат в търговския център.

Според обвинението в тази зала охранителите започнали посегателствата спрямо жертвата. Побоят над Нягол, който страдал от психично заболяване, без да е агресивен, продължил 15 минути. Единият подсъдим - Ангел Николов снимал с мобилния си телефон някои от посегателствата. "При всеки опит на жертвата да се изтръгне от охранителите, побоят над него с ритници и юмруци по цялото тяло продължавал със значителна сила и агресия", съобщават от съда.

По запис на охранителните камери, около 12,26 ч. пострадалият все още бил в мола, като се олюлявал и бил видимо дезориентиран. Минути след това е подаден сигнал за човек, паднал по гръб пред магазин в търговския център. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта на Нягол. Тройната съдебномедицинска експертиза на разследването преброила близо 57 удара по тялото на убития.

От Окръжна прокуратура Варна настояват присъдата за затвор да е близо до максималния размер, предвиден от закона.

Прокуратурата намира, че първата съдебна инстанция не е подложила на анализ смегчаващите и отегчаващите вината обстоятелства за всеки един от подсъдимите и по този начин не е индивидуализирала наказанията им.

Както прокуратурата, така и адвокатите на подсъдимите и на гражданския ищец и частен обвинител не оспориха днес оправдателната част на първоинстанционната присъда. Защитниците на подсъдимите заявиха пред състава на апелативния съд, че в присъдата на ОС - Варна липсват мотиви не само по отношение на вида, на размера на наказанието и индивидуализацията му, но и по отношение на всяко едно от възраженията на адвокатите, направени пред първата съдебна инстанция.

Според защитата на Николов, Димитров и Маринов, липсата на мотиви към присъдата е обстоятелство, което не може да бъде коригирано от въззивния съд и единственият начин е делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на Варненския окръжен съд.

Подсъдимите поискаха също нов процес пред първата съдебна инстанция, където очакват по-ниски или оправдателни присъди.