Днес при провеждане на специализирана полицейска акция в Лясковец загина служител на Специализирания отряд за борба с тероризма, още трима са ранени.

Това потвърди вътрешният министър Цветлин Йовчев пред депутатите, след като бе извикан в НС да докладва за случая в Лясковец.

Министърът представи и хронологията на събитията до момента.

На 12 март е постъпил сигнал на директора на училище „Максим Райков" в Лясковец, за това, че са отправени заплахи от страна на Петко Савов Петков, че ще използва притежаваните от него оръжия срещу учениците, ако продължават да вдигат шум. В същия ден е образувано досъдебно производство по член. 144 от НК.

На 13.03 случаят е обсъден във Върховна касационна прокуратура и е взето решение да се действа по неотложност предвид степента на обществена опасност.

До това решение се стига по няколко причини - на първо место предвид наличната информация за въпросното лице до момента, поясни министър Йовчев.

От 2011 година лицето има асоциално поведение, не излиза от дома си и демонстрира изключителна степен на агресия към околните и абсолютно изключване от всякакви форми на диалог и социален живот. Майка му пазарува и благодарение на това той успява да поддържа жизнените си функции, допълни министърът.

Същият е притежавал законно оръжие 4 броя - две ловни карабини и две ловни пушки. През юни 2012 разрешението му изтича. Многократно и преди това, и след това са правени опити, и са предприемани мерки той доброволно да предаде това оръжие.

През март 2012 е била подготвена полицейска операция с участието на специализирания отряд за борба с тероризма, в резултат на която е трябвало да бъде принудително проникнато в жилището на въпросното лице и да бъде иззето оръжието, с което той разполага.

Взето е решение, въпреки че е изготвен план с психолози на место и специализирания отряд за борба с тероризма, тази операция да не се провежда.

Същевременно има изготвен профил на личността от психолози от Института по психология на МВР.
Констатациите: лицето има нарушено социално функциониране с враждебни нагласи, емоционално нестабилен, с прояви на агресивно поведение, като агресивното поведение може да бъде насочено както към служители на реда, така и към случайни граждани.

Предвид високата степен на обществена опасност и високата степен на опасност, че той може да използва притежаваното оръжие спрямо учениците от училището, което е в непосредствена близост, е взето това решение да действа неотложно.

На 13 март е изготвен план за провеждане на полицейска операция на ГД „Национална полиция" и специализирания отряд за борба с тероризма, утвърден от главния секретар на МВР. На основание на плана е издадена заповед на главния секретар и командира на СОБТ.

В 00.00 на 14 март започва инструктаж, на който присъстват началник-отдел на ГД Национална полиция", командирът на СОБТ и участниците в операцията.

В 4.00 часа тази сутрин в сградата на ОД МВР Велико Търново се провежда повторен инструктаж в присъствието на Окръжния прокурор и директора на ОД на МВР и допълнително придадените сили. И на двата инструктажа са присъствали психолози от Института по психология.

В 6.00 часа съгласно плана и заповедите започва полицейска операция. При подхода към жилището и при влизането служителите на СОБТ призовават лицето да се предаде чрез отчетливи команди: полиция, предай се.

В този момент Петков открива стрелба по служителите на МВР. От проникващата група са ранени двама души в резултат на рикошети от куршумите. Служителите на МВР се изтеглят и отново подават команди да се предаде и да прекрати стрелбата.

Лицето заявява, че ще се предаде, след което незабавно открива огън по осигуряващата група, която е извън апартамента. При повторно открития огън загива на место служител на СОБТ, а друг е ранен.

Спазени са всички нормативни документи, спазени са правилата, както и утвърдените практики на СОБТ, поясни Цветлин Йовчев.

Ако в даден момент оценката ми е такава, че с мое действие или бездействие съм допринесъл за трагичната развръзка на тази операция, то бих предприел съответните действия.

Това обяви по-късно в кулоарите на НС вътрешният министър Цветлин Йовчев по повод кървавия екшън в Лясковец и исканията за оставка на силовия министър и главния му секретар.

Той обеща, че ако се установи, че някой е извършил действия или бездействия, които са довели до случилото се, ще иска оставки.

Операцията е проведена спрямо всички законови изисквания, спазени са тактическите процедури при планирането и провеждането й, увери шефът на МВР. Той се зарече, че ще извърши проверка по това защо операцията срещу това лице не е била проведена през 2012 г., когато е имало сигнал за възможни престъпни действия на стрелеца Петко Петков.

Йовчев изрази увереността си, че замитането на случая е довело до пряка опасност за децата в училището срещу къщата на стрелеца. Нямало е да се стигне до тези действия, ако са се взели адекватни мерки навреме, смята шефът на силовото ведомство. Той вметна, че е ясно по закон кой може да каже на спецотряда да не извърши операция, но отказа да назове конкретно потенциалния виновник.

От януари тази година е разпоредена проверка на всички разрешителни за носене на оръжие, успокои силовият министър в отговор на питане колко още психически нестабилни граждани с достъп до оръжие има между нас.

Йовчев обори категорично и твърденията на предшественика му Цветан Цветанов, че екипът за операцията не е бил пълен и не е имало психолог. Присъстваше психолог при инструктажите и решенията как да се проведе операцията, категоричен бе шефът на МВР. Той увери, че ще се направи всичко възможно за семейството на загиналия служител на реда.