През 2019-а година започва издаването на нови лични карти. Предстои да бъде стартирана обществената поръчка.

Новите лични карти ще съдържат повече биометрични данни. С тях ще може да се пътува без виза в 169 страни. Новите документи ще са със срок от 10 години, обясни заместник вътрешният министър Милко Бернер на редовния месечен брифинг на МВР, на който обаче не присъства вътрешния министър Валентин Радев, който се намира в Министерски съвет на среща с премиера. Какви са причините са срещата не стана ясно. Пред медиите го замести зам.-министър Милко Бернер.

Новите лични карти няма да са задължителни за издаване през следващата година, а старите лични карти ще важат до крайния си срок, уточняват от МВР.

Биометрични данни и електронен подпис в личните карти от 2018 година

Биометрични данни и електронен подпис в личните карти от 2018 година

При подаване на заявление ще може да се отказва биометрични параметри

Освен тях, МВР ще издава и документи за хора, които са осъдени или срещу които се водят дела и имат забрана да напускат страната. С тях ще може да бъде осъществяван по-лесен контрол по границите. Зам.-министър Красимир Ципов не посочи какви точно ще са тези документи и каква ще е разликата им спрямо останалите. Също така от обяснението му стана ясно, че тези документи ще се издават за улеснение на граничните служители, които извършват проверките. Как точно - също не стана ясно.