Народното събрание трябва да завърши съдебната реформа, така че политиците да не могат да оказват влияние върху системата на Темида. Това заяви в интервю за Нова телевизия говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова.

Двама от тримата големи в съдебната власт се назначават от президента и затова той трябва да вземе отношение, смята Куцкова. Съюзът на съдиите настоява Народното събрание и президентът да вземат отношение към скандалите, разтърсили съдебната система.

По мнението на Куцкова скандалът с изтеклите записи между вече бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова показва един системен проблем в съдебната власт. Проблемът бил как се назначават хора на ръководни постове и как политиците се месят в работата на Темида.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че Янева се оплакала на Ченалова за поръчение от премиера към главния прокурор тя да бъде „опраскана”. 

Нели Куцкова обясни, че когато Янева е била избрана за шеф на Софийския градски съд, така и не се разбрало с какво тя е по-добра от останалите. „Единственото, което се знаеше, беше, че е близка приятелка на всемогъщия тогава Цветан Цветанов. След това обаче възникнаха много проблеми”, коментира Куцкова.

Към Висшия съдебен съвет многократно били изпращани писма с призив за проверка на работата в градския съд.