Делото за взривовете в складовете за утилизация на боеприпаси край пътен възел „Петолъчката" бе подновено в Ямболския окръжен съд, съобщава БНР. Заради опасност от разгласяване на държавна тайна, делото се гледа при закрити врата.

Припомняме, трима работници загинаха при експлозия на 5 юни 2012 година. Над 10 души бяха ранени тогава. Материалните щети, според обвинителния акт, надхвърлят 62 млн. лева. Окръжната прокуратура в Ямбол обвини за експлозията управителя на фирмата Десислав Делев и началника на производството Иван Пеев.

Година след експлозията делото започна, но през февруари тази година се наложи да започне повторно. То бе отлагано и заради заболяване на единия от обвиняемите.

Държавното обвинение смята, че Делев и Пеев не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества. Допуснали са боеприпасите да бъдат разглобявани. По договор те е трябвало да бъдат унищожавани чрез взривяване. Пет пъти повече експлозив от допустимото е имало в първия взривен склад. Затова и взривът е унищожил и съседни складове, е записано още в обвинителния акт.

Втората експертиза оборвала всички нарушения, които прокуратурата е посочила в обвинителния акт, твърди адвокат Светлана Георгиева. Според нея новата експертиза ще обърне изцяло хода на делото.

Обвиняемият Десислав Делев очаква делото да приключи и има настройка за оправдателна присъда.

Роднините на загиналите не пожелаха да коментират хода на делото. Предстои разпит на няколко свидетели.

Експертизите се очаква да бъдат представени в следващите два дни.