emaxpress
Проблемът с инсулина ще бъде решен до края на седмицата.

Това съобщи здравният министър д-р Божидар Нанев, цитиран от PRO.BG.
Припомняме, напрежението около медикамента възникна, след като стана ясно, че фирмата доставчик "Ново Нордиск" е спряла да изплаща разликата между търговеца на едро и тази, която се покрива от Здравната каса.

Нанев посочи, че Министерство на здравеопазването е категорично, че цената на спорния от видовете инсулини не трябва да се увеличава.

Нашата цел е да го поемем 100 процента, за да не се налага пациентите да си доплащат, допълни здравният министър.

Той обясни, че в случай, че фирмата реши да вдигне цената на инсулина, вариантите са три.

Първият е министерството на здравеопазването да се съгласи да плаща повече пари. Вторият е пациентите да си доплащат по 3-4 лева повече. Третият вариант е да преминат към други фирми-производители.

Но не трябва да се подлагаме на натиск от страна на производителите, отбеляза министър Нанев.

По повод предстоящото закриване на болници в страната той обясни, че ще бъдат затворени онези лечебни заведения, които в момента не работят ефективно, нямат съвременна техника, материалната база не отговаря на стандартите и нямат достатъчно специалисти.

Той добави, че публичният ресурс трябва да бъде съсредоточен там, където има качествено лечение.

Въпреки това, общините които искат да запазят неефективните си болници, могат да го направят, но за собствена сметка, посочи Нанев.

Няма да оказваме натиск, ако съответният собственик - общински или частен - иска да издържи лечебното заведение, но без да използва договор със здравната каса, нека да го направи, отбеляза той.

Здравният министър съобщи още, че направленията за следващата година няма да намаляват. Той обаче не уточни дали ще се увеличават.

Във връзка с декларацията на Българския Лекарски Съюз, от която става ясно, че се снема доверието от здравния министър, бившият председател на съсловната организация заяви: Не мога да бъда министър на Лекарския съюз, моята задача е да търся баланс между различните съсловия.

Според него упреците на някои от членовете на БЛС са „наивни, смешни и необосновани".
Нанев посочи, че не е едноличен представител и няма как сам да взима решения.

Мога да си обясня това само с политически привкус, каза още здравният министър в коментар за действията на лекарския съюз.