Добричкият окръжен съд отмени и обезсили отчасти решението на Балчишкия районен съд за правото на управление на част от територията на Ботаническата градина в Балчик.

Въззивният съд призна за установено правото на ползване на СУ "Св. Климент Охридски" върху част от терена на Двореца в Балчик с площ от близо 182 дка, без сградите и прилежащите им територии, разположени на близо 6 дка, съобщи Радио Варна.

Добричкият съд осъжда Двореца да предаде на Софийския университет владението върху 120 дка.

Предмет на спора е правото на Алма матер да управлява различни незастроени части от поземления имот - публична държавна собственост.

От Добричкия съд припомнят, че с решение от 2005 година балчишкият районен съд признава СУ "Св. Климент Охридски" за носител на правото на ползване на 61 дка и владеене на 120 дка.

Делото за оспорване на това решение беше спряно миналата година. Причината е приключването на друго административно дело за законосъобразността на решение на Министерския съвет, с което се отнема правото на управление върху имота и се прави ново преразпределение на управлението между страните.

Този административен акт на МС от 2007 г. е отменен в определена част от Върховния административен съд, което обуславя и решението на Добричкия окръжен съд. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд в двуседмичен срок.