Ключовият свидел на прокуратура по делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова Тодор Павлов се отказа от показанията си, дадени в досъдебното производство.

Това стана по време на днешното заседание на Софийски градски съд. Повече от три часа и половина продължи разпитът на Павлов, както и четенето на показанията му. Свидетелят отрече много от нещата, на които се крепи обвинителната теза.

Припомняме, бившият социален министър и още петима души - Иван Пенев, Росен Стефанов от социалното министерство, бизнесмените Венцислав Драганов и Михаил Методиев, са обвинени в присвояване на 11 милиона лева - от общата сума 19 млн., за изграждане на социален дом в Стара Загора.

Тодор Павлов, който е бил за известно време в програмата за защита на свидетели, разказа, че е потърсил съдействие от свой познат бивш съдия. След известно време Павлов получил обаждане по телефона от зам.-градския прокурор Роман Василев, който го свързал с наблюдаващия прокурор по делото Калин Софиянски.

Пред него и разследващите органи той е заявил, че се притеснявал. Поводът за притеснението на свидетеля е получено писмо от социалното министерство през 2009 г., с което се прекратява договор по проект с фирма „Кънстръкшън енд рипеър". Свидетелят се е почувствал застрашен за личната си сигурност, тъй като подсъдимият Венцислав Драганов е управлявал дружеството, в което работел Павлов.

В деня, когато е получено писмото - 20 октомври 2009 г., Павлов е уведомил Драганов, че напуска фирмата. „Усещането за заплаха е реално и не е плод на въображението ми", посочва свидетелят в разпита си от досъдебното производство, който беше прочетен в съдебната зала.

Прокурорът по „Масларова" не губи надежда
           Още...

Той се отрече от своите показания, в които се казва, че Драганов го е заплашил да не напуска фирмата преди всичко да се е изчистило, както и че ще го накара да плаща от заплатата си за средствата, които трябва да се върнат.

Свидетелят уточни, че мотивите му да напусне фирмата са лични. Той каза, че понякога са се карали с Драганов, имали са конфликти, но са достатъчно възрастни, че да уточнят въпроса. Павлов отказа да потвърди показанията си, че Драганов е дал идея за две оферти, които да участват в конкурса за обществена поръчка на социалното министерство.

В разпита си от досъдебното производство свидетелят твърди, че комисията е трябвало да остане с убеждението, че от двете печели по-добрата. Тодор Павлов подчерта, че не знае за срещи между Венцислав Драганов, Емилия Масларова и Димитър Димитров, за които се споменава в показанията му. Свидетелят категорично отрече и това, че Драганов му е разпореждал да взима пари, които да носи на Емилия Масларова.

В показанията, които свидетелят опроверга днес пред съда, се казва, че е носил 4-5 пъти пари на Масларова. Сумите били опаковани на пачки в черен найлонов плик за пазар, който трябвало да носи в раница на гърба си. Обикновено му нареждали да хване междуградски транспорт от Стара Загора до София, като след автобуса вървяла кола, която го следи. Това се наложило, тъй като Павлов твърдял, че не иска да пътува с толкова пари.

По време на разпита свидетелят отрече всичко това в съдебната зала. От същите показания от октомври 2009 г. става ясно, че Емилия Масларова чакала автобуса в джип. Освен това след като взела парите бившият социален министър му дала пощенски плик адресиран до Венцислав Драганов, в който имало разходен касов ордер.

Малко след това дружеството „Стара Загора 07" получило превод от социалното министерство за ремонта на сградата. Това също беше отречено днес в съдебна зала. В същите показания от досъдебното производство се казва, че ръководството на фирмата е разпоредило документи, включително и такива, свързани с ремонта, да бъдат изгорени и унищожени.

Днес Павлов обясни, че документи на дружеството, в което е работил, е трябвало да бъдат унищожени, тъй като били стари и вече ги имало в електронен вариант. Някои от документите били изхвърлени и съсед ги е изгорил, като с тях палел огън за компоти пред блока си в Стара Загора, разказа още свидетелят.

На днешното съдебно заседание стана ясно още, че Павлов е бил включен в програмата за защита на свидетелите. Именно поради тази причина, част от съдебното заседание беше проведено на закрити врати, за да не се разкрие фалшивата му самоличност, както и къде е пребивавал през конкретните три месеца.
За днес са призовани още трима свидетели, които трябва да дадат показания пред съда.

Татяна Дончева се яви като защитник на един от подсъдимите по делото срещу Емилия Масларова по време на днешното съдебно заседание в СГС.

Не е редно в съда да има политически дела, заяви Татяна Дончева, която е адвокат на Венцислав Драганов.

Според нея политическите дела не се правят от съда, а му се дават. По думите й е въпрос на достойнство съдът да отсъди въз основа на фактите.

Имахме възможност макар и с тъжния повод - смъртта на Иван Славков, да се върнем към делото срещу него, припомни още Дончева. Тя изтъкна, че много от сега действащите съдебни журналисти са имали възможност да следят неговото дело и да направят своя лична равносметка. След 90-та година какви хора бяха обвинявани, за какво и с какви средства, коментира Дончева.

По нейно мнение правосъдието трябва да почива върху търсене на истина за нещата и хората. Според нея от този принцип трябва да се ръководи и МВР. Ведомството не трябва да търси престъпници по списък, а да търси истината, смята тя.

Дончева запита защо е нужно и леви и десни политици да минават през съдебната зала.

По повод конкретното дело тя сподели, че обществените сгради трябва да се строят добре, а не икономично. Това, което е останало от световната цивилизация, е било добре построено и добре изглеждащо, коментира Дончева и допълни, че това разбира се не трябва да става с излишни държавни разходи, дадени неизвестно за какво.