Процентът на нестандартни проби хляб и хлебни изделия в Смолян е 29,4% при 8,72% за същия период на 2008г.
Това съобщи директорът на РИОКОЗ - Смолян и председател на Областния съвет по безопасност на храните д-р Мими Кубатева, цитирана от smolyandnes.com.
Една трета от изследваните по Държавен здравен контрол храни са с отклонения по нормите сол ( в хляба), масленост и захар (в закуските).
Резултатите от лабораторния анализ сочат 68% нестандартни проби по показател готварска сол и 32 % по показателите масленост и захар, уточни Кубатева.
По време на срещата тя изрази безпокойството си от тези резултати и най- вече от завишеното съдържание сол в хляба.
Приемането на сол в количества, надвишаващи дневните дози, води до голям брой заболявания, сред които и хипертония, посочи тя и препоръча на фирмите да предприемат нужните мерки с цел контрол върху влаганите количества сол в произвежданите продукти.
РИОКОЗ - Смолян ще санкционира производителите при повторно констатиране на съдържание на сол в продуктите, надвишаващо нормите, заложени в технологичната документация.
Тя обърна внимание и върху друг проблем, свързан с нестандартните проби и пропуските в производствения процес, а именно липсата в някои фирми на специалист технолог.
Съгласно чл. 23 ал. 2 от Закона за храните, във всеки обект за производство на храни трябва да работи лице, назначено по трудов договор, което притежава висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост или има придобита квалификация в същата област по Закона за занаятите.
Не се изисква назначаването на такъв специалист, ако самият производител или собственик има такава квалификация
С цел контролиране на производството на хляб, хлебни и сладкарски изделия, РИОКОЗ - Смолян ще продължи насочените проверки, които да установят съответствието на обектите с нормативната база, уверид-р Кубатева.