Днес, в 11 ч., Софийският градски съд ще произнесе присъдата по делото срещу бившия заместник-председател на парламента Христо Бисеров.

То приключи вчера, само в едно съдебно заседание. Обвинението поиска Бисеров да бъде осъден на 4 години лишаване от свобода.

Той беше обвинен за неплатени данъци в размер на 26 хил. лв., за недекларирани валутни сделки, както и за недекларирани пред Сметната палата банкови сметки в Швейцария.

На вчерашното заседание ексдепутатът дойде в Съдебната палата точно в обявения час на заседанието - 10 ч., заедно с адвоката си.
Бисеров и защитникът му обаче по всякакъв начин се опитаха да заобиколят медиите и влязоха в съдебната зала без да дават изявления.

Делото трябваше да се гледа през октомври, но беше отложено, тъй като се оказа, че Бисеров е влязъл в болница.

"Разбирам в какво ме обвиняват, но не разбирам защо", заяви вчера той магистратите.

Съдът конституира като граждански ищец Министерството на финансите. Ведомството претендира Бисеров да изплати обезщетение 18 965 лв. заедно със законовата лихва.

Съпругата на Бисеров - Мария Бисерова, бе заличена от списъка със свидетелите, защото като негова близка тя има право да не дава показания.

От списъка със свидетели бе заличен и доведеният син на ексдепутата Ивайло Главинков.

Съдът намери за основателно изявлението на защитата на Бисеров – адвокат Христо Ботев, който заяви, че има процесуална пречка Главинков да свидетелства.

Припомняме, през месец май магистратите прекратиха предишното дело срещу него и върнаха случая в прокуратурата.

Делото беше заведено по обвинения в три престъпления - за избягване на плащане на данъци в особено големи размери, за недеклариране сделки с валутни ценности и за затаяване на истина в писмена декларация, подадена пред Сметната палата.

Магистратите обаче прецениха, че събраните доказателства са недостатъчни.

През месец юли прокуратурата отново внесе обвинителен акт срещу Бисеров.

Делото трябваше да бъде подновено на 29 октомври, но това не стана, тъй като съдът прецени, че поради престоя му в болница и невъзможността да яви в залата възниква риск от ограничаване на правото му на защита. От друга страна присъствието му в съдебната зала, с оглед на повдигнатите обвинения, е задължително.
Тогава адвокатът му обясни пред медиите, че е научил за състоянието му една предишния ден.

По повод на факта, че по това дело Бисеров отговаря за валутни и данъчни престъпления, но не и за по-тежкото - за пране на пари, юристът подчерта, че обвинението за пране на пари е отделено и продължава разследването по него.

Въпреки това защитата подчерта, че другите две обвинения не са леки. По думите на адвоката, клиентът му е несправедливо обвинен.