Окръжната прокуратура във Варна ще внесе протест срещу присъдата на Варненския окръжен съд, произнесена днес по делото за събарянето на хотел "Вероника" в курорта Слънчев ден.

Това съобщиха от прокуратурата. 

Тежката трудова злополука, отнела живота на четиримата работници след рухването на сградата, се случи на 8 април 2015 година. С обвинителен акт на съд бяха предадени седем отговорни лица за смъртта на работниците Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, участвали в събарянето на хотела. 

Отложиха делото за рухналия хотел "Вероника" заради болничен

Отложиха делото за рухналия хотел "Вероника" заради болничен

Болничният лист е до 5 ноември

Днес Варненският окръжен съд произнесе само една ефективна присъда - за Георги Г. като фактически подизпълнител на "Бултранспорт груп" ЕООД, като го осъди на 3 години лишаване от свобода ефективно при общ затворнически режим. Пламен Н. от фирма "Бултранспорт груп" ЕООД, който е бил координатор по здравословни и безопасни условията на труд и отговорник на обект "Вероника", получи условна присъда за срок от 3 години с 5-годишен изпитателен срок.

Оправдани бяха строителният надзорник Валентин П. от фирма "Инекс консулт" ООД, консултант и изпълняващ строителния надзор и координатор по здравословни и безопасни условия на труд по договор, сключен между "Инекс консулт" ООД като изпълнител и "Международен панаир Пловдив" АД като възложител, Мехнур М., технически ръководител на обекта от страна на строителя "Планекс" ООД, експертката по строителен надзор Виолета Д. в "Инекс консулт", инспекторът по здраве и безопасност в "Планекс" ООД и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Т, и Йовко Р., който набирал работници за събарянето на хотела.