Софийска районна прокуратура предостави подробности около съвместната акция с ГДБОП на 30 май в ресторант в столичния кв. "Драгалевци". Уточнява се, че операцията е проведена на няколко адреса в София.

Повод за нея става разпространена информация в медиите от 29 май за извършени престъпления по чл. 143, ал.1 и по чл. 339а, ал.1 от НК.

По случая е образувано досъдебното производство за това, че от 2018 г. до 29.05.2023 г. в гр. София, различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като за това са използвани и заплахи, както и за това, че за посочения период без надлежно разрешение, е "използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация".

По досъдебното производство към наказателна отговорност е привлечен бившият следовател Петьо Петров (Еврото), но тъй като неговото местонахождение все още не е установено, постановлението за привличане към момента не му е предявено. Припомня се, че обвиняемият е обявен за общодържавно издирване.

До момента в хода на разследването са разпитани свидетели и са извършени претърсвания и изземвания на различни адреси в София. Предстои назначаване и изготвяне на множество експертизи, както и разпити на още свидетели.

В случай, че в хода на досъдебното производство се съберат доказателства за друго престъпление, обвинението ще бъде прецизирано и ще се прецени дали има основания за привличане към наказателна отговорност на други лица.

Разследването по случая продължава.

Арестуваха Кристиян Христов преди брифинга за "Осемте джуджета"

Арестуваха Кристиян Христов преди брифинга за "Осемте джуджета"

Той трябваше да поясни за "порочните методи за овладяване на съдебната система"