Софийска градска прокуратура се е самосезирала във връзка с публикации в медиите, касаещи интервю на И.З. Това съобщават от институцията и уточняват, че е образувана прокурорска преписка, която ще извърши проверка на всички факти и обстоятелства, изнесени в интервюто.

Става въпрос за разследване на Антикорупционния фонд с интервю на бизнесмена Илия Златанов, в което той обяснява машинациите, чрез които е направен опит да му се отнеме бизнеса му в България - групата "Изамет", производител на асансьори.

Мажоритарният собственик Илия Златанов разказва как известно време е подавал сигнали до институциите в опит да намери подкрепа, но никой не му обръща внимание.

От 12 април тази година бизнесменът живее извън България.

В разказа си Илия Златанов обяснява за връзки между бившия следовател Петър Петров - Петьо Еврото, Делян Пеевски, като намесва и институциите НАП и специализираната прокуратура.

Петьо Петров бе шеф на специализирания следствен отдел до 2016 година, а Висшият съдебен съвет гласува оттеглянето му по спорен начин. Сега Петров е адвокат.

Резултатите от проверката ще бъдат анализирани относно наличието на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер за образуване на досъдебно производство, посочват от Софийска градска прокуратура.