Градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи, че се образува досъдебно производство за насаждане на етническа омраза срещу неизвестен извършител. Досъдебното производство е по реда на член 164 от НК и ще се гледа в Национална следствена служба.

Кокинов каза, че ще бъдат разпитани всички, които имат отношение към случая с инцидента пред джамията „Баня Башъ" в центъра на София в петък и скандала между лидера на „Атака" Волен Сидеров и бившия член на ДПС Корман Исмаилов в студиото на БНР.

За инцидента пред джамията ще бъдат гледани видеозаписи, а журналисти ще бъдат разпитвани за случая в БНР.

По думите на Николай Кокинов, само Конституционният съд може да обяви една партия за противоконституционна. „Аз смятам, че една партия би могла да бъде обявена за противоконституционна единствено от Конституционния съд. Ние установяваме дали има престъпление, или не", коментира още прокурор Кокинов в Съдебната палата.

Малко по-късно лидерът на Атака Волен Сидеров заедно с депутати от партията влезе в кабинета на градския прокурор на София Николай Кокинов. Сидеров посочи, че срещата е по искане на Атака, които внасят поредица от жалби, свързани с инцидента миналия петък пред столичната джамия Баня Башъ.

Лидерът на националистите посочи, че за скандала в БНР няма основание за провеждане на разследване, тъй като няма подадена жалба нито от него, нито от Корман Исмаилов.

Сидеров коментира прочетена декларация в парламента, в която се казва, че пътищата на ГЕРБ и Атака се разделят. „Малко като песен на ФСБ ми прозвуча", изтъкна той и допълни, че не знае какво се има предвид под разделяне при положение, че ГЕРБ и Атака никога не са били коалиционни партньори.

Волен Сидеров изрази задоволството си, че най-после официално е произнесен този факт: „ГЕРБ и Атака никога не са били и не са коалиционни партньори".

Оттам нататък за подкрепата ни, ако те не я искат, ние насила как да я даваме", запита риторично Сидеров.

Лидерът на националистите коментира варианта за предсрочни избори „три в едно" с думите „Всичко е възможно". По думите на Сидеров, ако ГЕРБ реши да върви към предсрочни избори, може да го постигне без проблем.

Партийният лидер каза, че не знае дали този вариант е ясно намерение или просто предположение на премиера. „Ако те искат да предизвикат предсрочни избори, няма проблем", каза още той.

Според Сидеров обаче във всички случаи в този момент не би могло да има стабилно парламентарно мнозинство, което по думите му, означава някаква дестабилизация.

„Казвал съм го много пъти и съм на мнение, че ГЕРБ избързват с оценката си по отношение на нашата подкрепа, защото се поддават на общия хор, който ни напада", категоричен е Сидеров.

Според него ГЕРБ би трябвало малко по-приглушено и обмислено да се произнесат по отношение на подкрепата. „В крайна сметка не е ясно точно какво е станало", каза Сидеров и отново се върна на фактите около инцидента пред джамията.

Сред депутатите, които дойдоха на среща с Николай Кокинов е и Деница Гаджева, която беше ранена с камък в брадичката. Гаджева беше с лепенка на раната.

Заради почивните дни държавното обвинение не е търсило като свидетели представители на „Атака". Сидеров предполага, че такива разговори ще се осъществят в следващите дни.

Дано се възстанови картината от всички гледни точки. Надявам се тогава най-после да има при коментарите една по-голяма обективност, тъй като досега има само заклеймяване на „Атака" и нищо по отношение на агресията от другата страна", коментира още лидерът на националистите.

Не виждам основания да бъде закривана партия „Атака", каза още лидерът на „Атака". По думите му, ДПС трябва да отговаря за себе си. „Да си дадат сметка към какво подтикват с това искане, защото, ако тръгне да се иска забрана за определена партия, не знам дали няма да излязат повече основания за закриването на ДПС", предупреди Волен Сидеров.

Той е категоричен, че там има прекалено много нарушения. Самото създаване на ДПС е било обявено като създаване на верска партия за хората с турско етническо самосъзнание, подчерта Сидеров. Той разказа, че точно така от ДПС са привличали членове в самото начало през 1990 г.

„За това има много свидетелства. Даже в момента един от тези хора е при нас - българомохамеданин от гоцеделчевско, който е готов да говори пред медиите как точно ги тикат тези хора да се наричат турци и да се представят като не българи и да се отчуждават от българското", каза Сидеров.

„Атака" обмисля и как може да бъде сезиран Конституционният съд, който да обяви ДПС като антиконституционна партия. Той уточни, че по закон не може лично да сезира Конституционния съд.

„Това могат да направят 48 депутати чрез подписка, президентът или омбудсманът", обясни лидерът на националистите. „Бихме могли да се обърнем към омбудсмана Константин Пенчев, за да сезира той Конституционния съд. Сега събираме данни за проявите на ДПС през годините и може да се окаже, че там натрупването е много сериозно и има основание да се забрани тази партия", каза още лидерът на "Атака".