Предприятията са с капацитет да преработват 70 тона сурово мляко на ден, съобщи Радио Пловдив.
Ще се проверява цялата документация, която е свързана с технологията на производство от юни миналата година до сега.
От прокуратурата обясниха, че технологичната документация замества липсата на държавен стандарт при производството на сирена и кашкавал. Ще се проверява и информацията, която производителите са дали на етикетите на хранителните стоки.
Вчера Националната ветеринарномедицинска служба и Националната асоциация на млекопреработвателите обсъждаха актуализирането на Българските държавни стандарти за производство на кисело мляко, сирене и кашкавал.
Идеята е името „сирене" или „кашкавал" да се дава само на продукти, произведени от мляко по традиционни български технологии.
Припомняме, ветеринарните служби, здравни експерти и прокуратура започнаха проверки по преработвателните предприятия за мляко и месо.
Прокуратурата се самосезира след редица публикации в медиите за качеството на родните продукти и за използването на заместители, които не са обозначени върху етикетите.
anti-bobi
на 12.02.2009 в 18:28:20 #3аз се чудех защо няма партизани по наше време-ами то не си струва да се излиза в "шумата" за да се краде от мандрите такова менте- сирене и менте-кашкавал А чувам, че и киселото мляко било нишесте и тебешир на прах, нямало я бактерията булгарикум и не се вкисва вече-сигурно и бактерията е имигрирала
Минувач
на 12.02.2009 в 18:21:05 #2Всичкото мляко си селяните предават за краве. Преди да го занесат на изкупвача, пикаят в менчето. Защото, ако смесят с вода, си личи, че млякото е разреждано. Урината има специфично внедряващо свойство, позволяващо й да остане незабележима. За по-голяма масленост се добавя свинска мас, с което се качва изкупната цена. Тази история не е селска легендата. Тя е съвсем истинска и съвсем идиотска.
van damme
на 12.02.2009 в 18:14:07 #1Ха да запитаме сега кой отмени БДС-отговорът е много прост- другарят Костов.Всеки който желае може да му благодари.