12 мандри в Пловдивска област ще бъдат проверени от прокуратурата и ветеринарните власти за качеството на произвежданите от тях млечни продукти.

Предприятията са с капацитет да преработват 70 тона сурово мляко на ден, съобщи Радио Пловдив.

Ще се проверява цялата документация, която е свързана с технологията на производство от юни миналата година до сега.

От прокуратурата обясниха, че технологичната документация замества липсата на държавен стандарт при производството на сирена и кашкавал. Ще се проверява и информацията, която производителите са дали на етикетите на хранителните стоки.

Вчера Националната ветеринарномедицинска служба и Националната асоциация на млекопреработвателите обсъждаха  актуализирането на Българските държавни стандарти за производство на кисело мляко, сирене и кашкавал.

Идеята е името „сирене" или „кашкавал" да се дава само на продукти, произведени от мляко по традиционни български технологии.

Припомняме, ветеринарните служби, здравни експерти и прокуратура започнаха проверки по преработвателните предприятия за мляко и месо.
Прокуратурата се самосезира след редица публикации в медиите за качеството на родните продукти и за използването на заместители, които не са обозначени върху етикетите.