Одитът на Сметната палата на финансовото управление на Селскостопанска академия за 2009 година е изпратен на главния прокурор.

От пресцентъра на палата съобщиха, че са открити данни за престъпление, като уточниха, че Сметната палата не може да огласява данни от доклад, изпратен на прокуратурата до приключване на наказателното производство.

Става ясно, че има и нарушения на процедурите за възлагане на обществени поръчки, като докладът е изпратен и на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки и на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Междувременно земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че ще поиска в доклад до премиера Бойко Борисов да бъде сменен председателят на Селскостопанска академия Светла Бъчварова - бивш зам.-министър на земеделието в кабинета на Тройната коалиция.
Причината са разкритията на одита на Сметната палата.

„Бях информиран от председателя на Сметната палата Валери Димитров, че поради сериозните констатации във връзка с управлението на имуществото и допуснатите множество нарушения, докладът ще бъде предаден на прокуратурата", заяви министър Найденов, цитиран от пресцентъра си.