Районната прокуратура в Димитровград ще проверява дали екскурзията в Охрид, при която загинаха 15 души, е организирана законно.

От Софийската градска прокуратура са отделили част от материали от разследването за трагедията в Охридското езеро, отнасящи се до организирането на екскурзията.

Те ще се проверят от димитровградските обвинители, от чиято компетентност е да провери законността на действията на фирмата, осигурила пътуването до Македония.

Припомняме, на 5 септември тази година туристическото корабче „Илинден" потъна в Охридското езеро. Трагедията отне живота на 15 български туристи.

При разследването на причината за трагедията основната версия, която се наложи е претоварване на кораба и остаряло техническео оборудване 

От българска страна обаче бе установено, че при самото организиране на екскурзията има нарушения и са допуснати много пропуски.

Проверка, разпоредена от министерство на транспорта, установи нарушения, чe превозвачът до Охрид е нямал лиценз за външен превоз.
Обект на проверката бяха фирмите „Клюнчев" ООД, „Берти-13", „Солак Тур" ООД и „Фара Тур" ООД, последните две са собственост на Юсуф Солаков.

Проверката също установява, че между тези фирми е извършено грубо нарушение за прехвърляне на лиценз.
Формирането на групата туристи е извършено от от фирма „Берти-13", която не притежава изобщо лиценз за външни превози, а е ползвала автобус и превозни документи на "Солак Тур". Тези документи са предоставени от управителя на фирма Солак Тур с официален договор.