На 28 юли да предадем ключовете от кабинетите в специализираните прокуратури на Народното събрание и то да се погрижи за предаването на делата. На 27 юли няма да има кой да изпълни волята на законодателя. Това заяви шефът на Апелативната специализирана прокуратура Ивайло Ангелов на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Днес Пленумът на съвета изслуша него, както и ръководителите на спецпрокуратурата Валентина Маджарова, на СГП Илияна Кирилова, на ОП-София Наталия Николова, на Военно-окръжна прокуратура Емил Ангелов, на Военно-апелативна прокуратура Елин Алексов и на АП-София Радослав Димов.

Валентина Маджарова и Ивайло Ангелов поставиха серия от въпроси на брифинг след изслушването, които по думите им възникват около преставането на съществуването на спецструктурите.

Отвличанията вече започнаха - криминогенната обстановка става по-зле. Сякаш преди това имаше респект от специализирането органи, а сега вече няма и това се вижда, обобщи Ангелов.

Тотален хаос прогнозират от прокуратурата в края на лятото. Налага се, колкото и лошо да звучи това, поправка на поправката в законодателството, заяви Маджарова.

Край на специализираното правосъдие, 122 гласа "за"

Край на специализираното правосъдие, 122 гласа "за"

Точно една година след първото внасяне на законопроекта за това

Маджарова заяви, че за нея е невъзможно да бъде изпълнена разпоредбата от §48 от ПЗР на ЗСВ, според която "Неприключилите до влизането в сила на този закон досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура се изпращат на съответните прокуратури по компетентност в 7-дневен срок от влизането в сила на този закон".

Тя посочи и че не разбира §55 от ПЗР от ЗСВ, според който: "Административните ръководители на закриваните и на приемащите органи на съдебната власт създават организация за предаването и приемането на неприключилите и на приключилите дела, преписки и архива".

И помоли ВСС за напътствия и насоки как да процедира, защото има дефицит в правната уредба.

Според прокурорите проблемите настъпват защото няма наказателни специалисти в Народното събрание. Те призовават в Министерство на правосъдието да приемат заявката им за обсъждане и техните предложения. Едно от тях да се удължи срока за предаване на преписките на 6 месеца.

Йорданова спира с разговори всяването на паника около закриването на спецправосъдието

Йорданова спира с разговори всяването на паника около закриването на спецправосъдието

Няма предложение за удължаване на буферния период