Главният прокурор Сотир Цацаров се е запознал най-после с папката за случая с „Мишо Бирата".
Припомняме, става въпрос за СРС-запис на телефонен разговор, в който премиерът Борисов ходатайства за покойния вече „Мишо Бирата".

Запознах се с папка, която съдържа спряно досъдебно производство. Имало е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, което обаче е спряно поради неустановяване на извършителя - лице, което е изнесло класифицирана информация, обясни още главният прокурор.
Той отказа да посочи името на прокурора, който го е спрял, но обеща, ако неговият акт бъде отменен, да го назове публично.

Делото към този момент продължава да бъде спряно, но му се прави проверка. „Материалите, които касаят всичко по случая са в това дело и се проверява самото дело", заяви още Цацаров и добави, че в хода на проверката ще се прецени дали да се търси и друг вид отговорност, освен за разпространяване на класифицирана информация.

На 15 март пък ще стане ясно и окончателното обвинение срещу нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов. Към момента случаят се работи от Софийска районна прокуратура, а обвиненията са за закана за убийство и хулиганство.
Следващият петък ще бъдат готови резултатите от назначената комплексна експертиза, която се прави по максимално съвременните методи, по стандарти на НАТО и полигони за изпитване на оръжия.

Все още няма крайни резултати и по назначената от ДАНС проверка за това има ли документи в Националната разузнавателна служба, в които да се съдържа информация, че Ахмед Доган е поръчал Бойко Борисов.

Цацаров обясни, че проверката трябва да установи дали има документ, дали е получен от чужда разузнавателна служба, кои длъжностни лица, работили в НРС, са имали достъп до него, както и кои длъжностни лица извън службата са работили с него. Проверява се и дали документът е международна класифицирана информация.

Проблемът не е само в съдбата на документа, продължи Цацров - ако той е постъпил преди 4 години и в него има такава информация, какво се е случило през тези 4 години и защо НРС не е предприело нищо за това време.
В тази връзка първите лица, които ще дадат обяснения са шефът на службата, както и предшественикът му.