През 2008г. Българският фармацевтичен съюз сезира прокуратурата срещу съществуващата практика да се отпускат лекарства извън аптеките в т.нар. рекламни пунктове и козметични магазини.

По закон лекарства могат да се продават само и единствено в аптеки, съобщават от Българския фармацевтичен съюз.

В нарушение на закона, съществува практика да се откриват т.нар. рекламни пунктове на аптеки в по-малките населени места. В тези пунктове работят лица, които не са фармацевти.

В пунктовете се събират рецепти от пациенти, а лекарствата се доставят от аптека в съседен град и се продават на клиентите  в пликчета. По закон лекарства могат да отпускат само магистър-фармацевти и само в рамките на помещението на аптеката.

БФС сезира прокуратурата в Тетевен за наличието на такива пунктове в Тетевен и в Ябланица.
С постановление на Окръжния прокурор на Ловеч бе разпоредено на прокурорите в Тетевен да извършат проверка като изискат обяснения от лицата, извършващи незаконната дейност.

Председателят на БФС Мирослав Ненчев изразява увереност, че практиката лекарства да се продават извън аптеките, което е прецедент за държава от Европейския съюз, ще бъде преустановена през 2009 г. след намесата на компетентните органи.