За 9-те месеца на 2011г. са проведени 19 операции срещу 16 организирани престъпни групи за продажба и износ на културно-исторически ценности. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов след дискусия в прокуратурата за противодействието на този вид престъпност.

34 лица са задържани и са повдигнати 22 обвинения за износ и търговия с културни ценности, стана ясно още от думите на министъра. Над 25 000 ценности сме върнали в България, подчерта той.

Пак през 9-те месеца на 2011г. са хванати 34 иманяри в момент на разкопки. Иззети са 30 металодетектора.

Министър Цветанов е доволен, че всички дела срещу търговците на културни ценности са приключили с осъдителни присъди. Според вътрешния министър трябва да има засилено обучение сред подрастващите за културно-историческите ценности.

Заместник-главният прокурор Валери Първанов поясни, че един от основните приоритети за българската прокуратура е опазването на културно-историческото наследство.

Стана ясно още, че от 2 години насам по-засилено се връщат изнесени от страната ни ценности. В момента се работи активно за изнесени български икони в Италия. Според прокуратурата на всички търгове в чужбина трябва да има наш полицейски представител. Основно ценности от Европа се изнасят през Мюнхен.

Наш дълг е да опазим културно-историческите ценности, подчерта и италианският посланик у нас Стефано Бенацо и изтъкна: „Кражбата на културно-историческото наследство на една страна е все едно да се открадне от нейната привлекателност."

По думите му посегателството върху културните ценности на една държава е посегателство и върху културния туризъм.