Прокурорската колегия видя дискриминация спрямо прокурорите и следователите в черновата на проект за нов Закон на адвокатурата и прие становище, което ще изпрати на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) и Народното събрание. Самият проект все още не е публикуван и обсъжданията по текстовете продължават вътре в самата адвокатура.

Става дума за предложение, според което съдиите и научните работници с над 5 години юридически стаж не полагат встъпителен изпит за адвокат. Дискриминацията е в това, че тези текстове разделят съдиите от прокурорите и ако един прокурор иска да стане адвокат, ще трябва да положи изпити.

Предложението за взимане на становище дойде от председателя на правната комисия в Прокурорската колегия Калина Чапкънова, която научила от "колега", а едва след това се запознали с разпоредбите на официалния сайт на адвокатурата. На практика там се предвижда, че никой не следва да се вписва като адвокат, без да е положил изпит, без значение, че преди това е упражнявал дълги години друга правна професия. Такова е изискването за всяка от магистратските професии - никой не може да стане съдия, прокурор или следовател, без да е спечелил конкурс. Самото предложение бе на адвокат Петър Славов и повод за него са последните скандали в съдебната власт, както и желанието на бившия главен прокурор Иван Гешев да бъде вписан в адвокатска колегия и да започне по този начин практика.

Чапкънова поиска Прокурорската колегия да излезе със становище за отстраняване на тази "дискриминационна норма", позовавайки се на заложеното в Конституцията, че прокуратурата и следствените органи са в системата на съдебната власт и равнопоставя съдиите, прокурорите и следователите като използва общото наименование магистрати и органи на съдебната власт.

"Облекчената процедура само за една категория магистрати - за съдиите, е дискриминационен критерий спрямо останалите - прокурорите и следователите. Професионалната квалификация и опит на съдията от пет години е аналогична с тази на прокурорите и следователите, разликата е само във функционалната компетентност", заяви Чапкънова и предупреди, че това би довело до генериране на излишно напрежение в съдената власт.

В обсъжданите текстове и други членове на Прокурорската колегия видяха продължение на водената в последно време целенасочена политика за дискредитиране на професията си.

Гергана Мутафова обяви, че с разделянето на кадровия орган на ВСС и на ВПС ще се постигне изпразване от съдържание това, че съдиите, прокурорите и следователите представляват магистратската общност, която има независимост, гарантирана от основния закон. Според Мутафова предлаганото в проекта на Закон за адвокатурата е продължение на тенденцията "прокурорите да станат обикновени чиновници в съдебната власт, разделени от съдиите", което пък ще доведе до "отвращение да се работи" в тази система.

Евгени Иванов на свой ред каза, че допреди няколко месеца "най-черният му кошмар" бил прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт, но сега вижда, че най-кошмарното нещо е прокуратурата да бъде овладяна от политици, а той е сигурен, че това ще стане, "започнато е и ще се довърши". "С 6 гласа от парламента партиите, които управляват, получават и прокуратурата, а това е жестоко оръжие в ръцете на недобронамерени хора. Тежко и горко на народа", заяви Иванов.

Финалът на дискусията бе белязан от предупреждението на Стефан Петров: "Знаем съдбата на този, който изобрети гилотината".