Прокурорската колегия към Висшият съдебен съвет прие оставката на апелативния прокурор на София Радослав Димов, съобщава "24 часа". Магистратът напуска съдебната система.

Преди гласуването на оставката му, Димов бе награден с почетен знак. Той получи и парична награда в размер на 1500 лева.

Прокурорската колегия посочва, че апелативния прокурор на София се оттегля лични причини. Той е изтъкнал, че здравословното му състояние се е влошило поради "несъстоятелни нападки".

Припомняме, през февруари на заседание на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Радослав Димов отхвърли всякакви връзки с дейността на Мартин Божанов - Нотариуса. Той потвърди още за течаща проверка в Апелативна прокуратура - София.

По-рано същия месец Атанас Атанасов от ПП-ДБ коментира, че в т. нар. "клуб на магистратите" са присъствали 10-12 души на ръководни позиции - повече прокурори, отколкото съдии.

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка

Оставката ще бъде разгледана от Прокурорска колегия към ВСС

Името на прокурор Радослав Димов бе замесено покрай въпросите за сферата на влияние на убития Мартин Божанов - Нотариуса, включително в доклада, представен пред временната парламентарна комисия в 49-то Народно събрание.

Също така гръцкият бизнесмен Анастасиос Дикос разказа пред "24 часа" как бизнесът на корабния магнат Джон Кустас е бил подложен на тормоз от хора, близки до Нотариуса, а пък Дикос твърдеше, че именно Радослав Димов се е обадил на техния адвокат Александър Червеняков с искане за среща.

Пред прокурорската колегия на ВСС Димов заяви, че не познава Мартин Божанов, а искането си за изслушване мотивира с това, че иска да изчисти името си предвид заболяване, от което страда, и което не му дава много живот. Радослав Димов беше изслушан и от временната парламентарна комисия, където потвърди, че не познава Нотариуса, но посочи, че е бил в ресторант "Осемте джуджета", защото кухнята била "много добра" и живеел наблизо. Тогава той заяви, че не е виждал други магистрати в заведението.