Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет остави без разглеждане искането на Иван Гешев да бъде освободен като редови прокурор. Решението получи подкрепата на 8 кадровици след кратко обсъждане.

Доводът за конкретното решение е, че след освобождаването на Гешев като главен прокурор, той не е назначаван като прокурор, поради което няма как да бъде освободен от длъжност, която не заема.

Три са били възможните варианти:

  • Прокурорската колегия на ВСС да остави без разглеждане искането на Гешев
  • Прокурорската колегия да преназначи Гешев на длъжност прокурор във ВКП с дата 16 юни 2023 г., а неговото искане да бъде разгледано по-късно
  • Прокурорската колегия на ВСС да не преназначи Гешев във ВКП и да го освободи като прокурор без да се посочва органа, от който да бъде освободен.

Кадровиците се спряха на първия вариант, съобщи БНТ.

А дали Иван Гешев ще получи 20 заплати обезщетение при напускане на съдебната система, ще решава временно изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

Тази сума се дава на всеки, който напуска системата след определен брой години, което не е от компетентността на ВСС, обясни Огнян Дамянов от Прокурорската колегия.

Иван Гешев хвърля оставка и продължава срещу силите на мрака

Иван Гешев хвърля оставка и продължава срещу силите на мрака

Иван Гешев ще продължи битката за справедливост, но не и като магистрат