Прекратената проверка срещу убития кюстендилски бизнесмен Александър Тасев е правена от Националната служба "Сигурност", съобщи пред журналисти министърът на вътрешните работи Румен Петков.

Той уточни, че проверката е прекратена през март 2001 година, когато директор на службата е бил настоящият депутат от ДСБ Атанас Атанасов.

Петков не изключи вероятността тогавашният министър на вътрешните работи Емануил Йорданов да не е знаел, че има проверка срещу Тасев.

Както стана ясно вчера, Тасев е бил разработван от службата на МВР за това, че е изнасял гориво за бивша Югославия през 90-те години.

Потърсен за коментар, ген. Атанасов заяви, че  Румен Петков търси оправдание за безсилието си.

Не зная откога и от кого е бил разработван Александър Тасев, но той е убит, когато вътрешен министър е господин Румен Петков и той трябва да отговаря за това брутално и показно убийство, което е поредно", каза още Атанасов.

Според него основна цел с тезата за разработките от миналото е да се отклони общественото внимание от публикуваните скандални снимки на депутати и членове на БСП и НДСВ със бизнесмена Тасев, направени в Кюстендилски регион.

Междувременно преди началото на Висшия съдебен съвет главният прокурор Борис Велчев коментира, че министър Петков е дал максималната информация, с която разполага, свързана с убийството на шефа на Локомотив Пд Александър Тасев.
Тя бе предоставена на еврокомисаря Фратини по време на нашето посещение в Брюксел, уточни Велчев и допълни, че едно такова убийство не помага за оценката на България.

Велчев посочи, че вътрешният министър Петков е разпоредил извършването на необходимата проверка и когато сметне за необходимо ще уведоми прокуратурата.

По-рано днес бившият главен секретар на МВР Иван Бояджиев коментира, че конфликтите и убийствата от последните години се дължат преди всичко не на борба за власт в наркосферата, а на новите борби, които са и много по-силни - газта, разпределението на еврофондовете.

Бояджиев обвърза и евентуално убийството на Тасев именно се такава борба за влияние в новите капитали.
Той посочи като примери енергийната обвързаност на България с Русия, строежа на АЕЦ „Белене".