Прокурорската проверка за неправомерен достъп до хеш кодовете на машините за гласуване е прераснала в досъдебно производство.

Това съобщиха от прокуратурата за БНР. Към момента няма повдигнати обвинения, а по делото работи следовател от отдел "Киберпрестъпления".

Два дни преди първия тур на местния вот на 29 октомври от несекретен доклад на ДАНС стана ясно, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал с телефона си хеш кодовете на машините за гласуване. Поради тази причина ЦИК забрани използването на машините на първия тур.

Това доведе до протести в деня за размисъл и жалба до Върховния административен съд. Съдът върна машините за балотажа, а веднага след това прокуратурата започна предварителна проверка за нерегламентиран достъп до машините за гласуване - състав на компютърно престъпление. 

ЦИК отрича да е саботирала машинното гласуване

ЦИК отрича да е саботирала машинното гласуване

А бавене в подготовката имало не от страна на комисията, а на "Сиела Норма"

"Изследват се всички обстоятелства, които са посочени в справките на ДАНС за машинния вот. Изискани са компютри, машините за гласуване, на които са правени изгражданията на кодовете", обясни тогава заместник-главният прокурор Мария Павлова и анонсира поредица от разпити на всички служители на институциите, които имат отношение към сертифицирането на машините. 

Въз основа на установеното от тях проверката е станала досъдебно производство.

Скандалът с Михаил Стойнов се разви успоредно с твърдения за оказан натиск над министъра на електронното управление Александър Йоловски. По думите му той е бил притискат със заплахи от депутатите Кирил Петков и Божидар Божанов да сключва обществените поръчки с определени фирми. Сигнал за това до държавното обвинение подадоха от "Има такъв народ" .

Прокуратурата образува досъдебно производство за престъпление по служба, а на Йоловски и семейството беше назначена охрана. По тази линия няма нищо ново, казаха за БНР от държавното обвинение.

Божидар Божанов опроверга ГЕРБ и ИТН: Не сме оказвали натиск върху министър

Божидар Божанов опроверга ГЕРБ и ИТН: Не сме оказвали натиск върху министър

Както бил казал министър Йоловски