Започват проверки на аптечните мрежи в страната.

Целта е да се установи дали и как се продават антивирусните препарати, които се предписват на болните от грип.

Инспекторите на Изпълнителната агенция по лекарствата ще следят дали фармацевтите отпускат тамифлу и реленца само срещу рецепта.

Глобата за продажба на лекарствата без рецепта е от1 000 до 3 хил. лв., съобщи БНТ.

Целта на проверките е да се предотврати самолечението, тъй като тези препарати трябва да се пият само по лекарско предписание. Прибягването до самолечение с тях без нужда може да създаде резистентност на вируса към лекарствата, посочиха от Министерството на здравеопазването.

Данните сочат, че заболеваемостта от грип в началото на седмицата е достигнала 256 на 10 000. Това означава, че болни са малко над 175 000 души. До края на седмицата всички училища са в грипна ваканция. В София ваканцията ще бъде удължена до следващия вторник заради изборите за кмет.

Във всички болници са забранени свижданията, преустановени са имунизациите и женските и детските консултации. Припомняме, вчера стана ясно, че още двама души са починали заради усложнения от болестта.

От здравното ведомство отново напомнят, че още при първи симптоми на грип - повишена температура, втрисане, кашлица и отпадналост, пациентите задължително трябва да търсят лекарска помощ.