Пролетните салати зареждат организма с витамини, минерали и други полезни вещества, но често съдържат и много нитрати. За това припомня Сдружение активни потребители.
Нитратите са химични съединения, които се срещат навсякъде - във водата, почвата, растенията, храните и човешкото тяло.
Наличието им в околната среда е следствие на азотен цикъл, в който те са ключови посредници. Нитратите не са вредни, освен в големи дози, но образуват съединения - нитрити, които могат да се превърнат в канцерогенни. Нитратите се преобразуват в нитрити най-често при пържене или неправилно съхранение на зеленчуците.
Високото съдържание на нитрати и нитрити може да предизвика алергични реакции, гадене и др.
От сдружението дават съвети как потребителят да разбере колко нитрати и нитрити има в зеленчуците, водата и други хранителни продукти.
Един от начините е с лесни тестове, които се продават в търговската мрежа. Те са под формата на лентички.
Върху определени участъци от тях се капва течност от изследвания продукт (част от него се размачква предварително, за да пусне сок) и в зависимост от концентрацията, лентичката се оцветява в различен цвят.
Освен чрез тестове с лентички, потребителят може да се ориентира за високото съдържание на нитрати и „на око". Ако върху зеленчуците има жълтеникави участъци, това значи, че съдържат много нитрати.
От Сдружение активни потребители препоръчват:
- - Не консумирайте престояли зеленчуци. Съхранявайте ги в хладилник.
- - Избягвайте да пържите зеленчуците (при тази обработка нитратите по-лесно се превръщат в нитрити).
- - Измивайте обилно зеленчуците и изхвърляйте кочаните и външните листа на марулята и зелето, които съдържат най-много нитрати. При краставиците и тиквичките най-много нитрати има в обелките и непосредствено до дръжките.
- - Ако накиснете нарязаните зеленчуци във вода, част от нитратите са отмиват в нея. Изхвърлете 1-2 води, за да намалите съдържанието на нитрати.
- - Бланширайте зеленчуците преди готвене, когато е уместно и изхвърлете водата - така ще отстраните над 50% от нитратите.
- - Витамин С пречи на нитратите да се превърнат в нитрити и от тях да се образуват канцерогенни съединения. Подправяйте салатите с лимон или пийте цитрусови сокове в комбинация със зеленчуковите ястия.
Марат
на 19.04.2010 в 08:17:46 #14Значи нитратите в зеленчуците са опасни, а разните 'Е-та' които ни бутат в разните салами, маргарини и други промишлено-хранителни стоки не са опасни.Тъпанари, посадил съм си ги и отгледал и ще си ги хапна-чистички.
kokoska
на 19.04.2010 в 06:44:24 #13дедо денко, не би трябвало да те засяга образованието ми, мен във всеки случай по време на четене не ме измъчват никакви слухове или звуци, но може и от чесането да е, просто заради самият теб се надявам.
kokoska
на 19.04.2010 в 00:02:23 #12е свързан с калия. " Левит по принцип е свързан с Кали(я)- (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8_%28%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D1%8F%29), но до като той се храни с чиста готварска сол, на гоите пробутва за здравословна KCL. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2_%D1%85%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B4 "Калиевият Хлорид в големи количества може да предизвика инфаркт на миокарда. Инжектиран в големи количества блокира сърцето, затова е една от съставките, които се инжектират на осъдените на смърт в САЩ." По пътя на логиката много по малко е много, нали? А всеки ден по малко? Виж от какво се състои инфузията ти, ако(не дай Боже), постъпи в болница. Това е нормалната за организма и сърцето пропорция на натрий, калий и ДЕСТИЛИРАНА вода. Иначе Левит е свързан с много работи: http://www.pilhar.com/Hamer/Korrespo/2008/20081217_Oberrabbiner_Goetz_WirDistanzierenUns.htm#Bulgarisch
Е_С_ССР
на 18.04.2010 в 20:09:17 #11Не се тревожете, защото вече сме захранени с марулки доволно полети от след-Чернобилски дъжд през 1986г.
бББ
на 18.04.2010 в 18:35:33 #10Не знаех, че Левит е свързан с калия.
ChK7
на 18.04.2010 в 17:33:03 #9Лелее,колко промити мозъци има тука ...

kokoska
на 18.04.2010 в 16:31:56 #8eдна от най-голямите измами на света, а КАЛИЯ в торта, а КАЛИЯ в солта? От 60-те години използваме калий в торта, а от 80-те ни тровят солта с калий, и то за сметка на натрийя, това се нарича биологически тероризъм, и в аптеките не можеш да си купиш вече чиста готварска сол Nacl! Някой може ли да ми обясни, защо "кошер" солта не съдържа нито 0,0001 мг калий, а е чиста натрий-хлорид?
Мордехай
на 18.04.2010 в 16:16:12 #7Нека редукцията на населението започне с димукрада и родата му, сега!
Минувач
на 18.04.2010 в 16:04:34 #6Количеството на нитратите преди 20-тина години беше далеч по-голямо от сегашното. Тогава нивите се торяха без много знания, на принципа от много глава не боли. Газта беше евтина и от там и торовете бяха достъпни. Сега стопаните са далеч по-икономични и не разполагат с необходимия стартов ресурс. Наистина, в колбасите има много повече нитрати, с които се стабилизира цвета.
Impersonal
на 18.04.2010 в 14:47:25 #5Яжте нитрирани зеленчуци и след това ни само китките ви ще станат меки.
димукрад
на 18.04.2010 в 14:25:23 #4Глупавите европейци ядат нитратите със столетия, а сега и ние с тях трябва да ги ядем ... с лъжичката! Те са полезни! Населението на Земята и без това е много - трябва да се редуцира!

theteacher
на 18.04.2010 в 13:56:41 #3Много правилно съветват хората. В момента държавата е абдикирала от контролните си функции, които ние сме и предоставили като граждани и финансираме чрез данъците си - главно ДДС. Щом държавата не прави това, за което и се плаща нека да постъпим така, както се постъпва с работник или фирма, които не си вършат работата - НЕ ИМ ПЛАЩАЙТЕ ПОВЕЧЕ. Не плащайте ДДС, не искайте касови бележки и фактури, не пълнете повече продънената каца наречена бюджет. Има криза огромна, но не само икономическа и финансова, има криза на доверието на гражданите, хората в държавата и по-точно във функциите, които гражданите са отстъпили на държавата да осъществява, а именно контрол, регулация, обществени услуги, здравеопазване, сигурност. Къде са всички тези неща за които отделяме 20 ст. на всеки похарчен лев ??? Аз не ги виждам ... Виждам една огромна армия от ненаситни чиновници, които се увеличават всяка година и продължават да съществуват в разрез с всякаква икономическа логика. И вместо да има пари да се стимулират фирмите и бизнеса, става точно обратното. Малкото оцеляващи фирми се издояват още повече за да могат да хранят ненаситните чиновници. Не употребявайте повече заблуждаващата дума БЮДЖЕТ - заместете я с ПАРИТЕ, КОИТО ХОРАТА, ГРАЖДАНИТЕ СЪБИРАТ, КАТО ОТДЕЛЯТ ОТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ДОХОДИ. Тези пари не се харчат справедливо и разумно и прозрачно. Аз предлагам да им спрем кранчето
nezavisim1
на 18.04.2010 в 13:41:45 #2Не трябва ли контролните органи да проверяват зеленчуците преди да влязат в търговсаката мрежа?Пълно безумие е да ходя с лентички и да си проверявам сам съдържанието на нитратите.
Zin
на 18.04.2010 в 13:30:48 #1Ай стига вече с тези нитрати. В една свинска паржола има около 1млн. пъти повече нитрати от каквито и да било зеленчуци, и още никой не е умрел от нитрати. Само масови психози създавате - жирналисти от свободния университет, завършили с връзки.