Апелативният съд във Варна отмени постоянния ареста спрямо адвоката Йордан Роев, който беше хванат в опит да вкара наркотици в затвор в областния град.

Спрямо адвоката беше определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лв. . Адвокатът ще напусне ареста, ако в следващите 7 дни посочената гаранция бъде внесена.

Припомняме, адвокатът беше задържан на 4 декември. Три дни по-рано той беше хванат с притежание на наркотици на влизане в затворническото общежитие в село Разделна. При претърсването на защитника охраната на затвора откри 2 прозрачни плика с кафяво прахообразно вещество - хероин с нетно тегло 4.37 грама и бяло прахообразно вещество - производно на амфетамина, с нетно тегло 5.03 грама. Мъжът беше бил привлечен като обвиняем за притежание на хероин и амфетамин с цел разпространение сред задържаните в затворническото общежитие. Престъплението е тежко по смисъла на закона и се наказва с "лишаване от свобода" от 2 до 8 години и "глоба" от 5 000 до 20 000 лв.

Задържаха адвокат, внасял наркотици във варненския затвор

Задържаха адвокат, внасял наркотици във варненския затвор

Внесъл 4,37 грама хероин и 5,03 грама амфетамини и опитал да ги даде на двама затворници

Днес въззивната съдебна институция - Апелативният съд във Варна, сподели само един от изводите на Окръжния съд, а именно, че Йордан Роев е автор на престъпното деяние, за което е привлечен като обвиняем и за това има достатъчно събрани доказателства, но не съществува опасност защитникът да извърши престъпление или да се укрие от наказателно преследване.
Нещо повече - била е назначена Съдебно-медицинска експертиза, чието заключение е категорично, че заболяването, от което страда адвокатът, е несъвместимо с условията в ареста. По-лека мярка за неотклонение за Роев поиска и прокуратурата.

Апелативният съд във Варна намира, че най-адекватна и законосъобразна в настоящия момент мярка е "парична гаранция" в размер на 10 000 лева. Определен е 7-дневен срок за внасянето ѝ. Едва тогава адвокатът може да напусне ареста.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.

Остава в ареста адвокатът, опитал да внесе наркотици в затвора

Остава в ареста адвокатът, опитал да внесе наркотици в затвора

Определението подлежи на обжалване пред Апелативния съд