Районната прокуратура в Нови пазар обжалва решението на съда да пусне под домашен арест двама рецидивисти, извършили за грабеж на възрастен човек.

В грабежа участвали общо трима души. 34-годишният Галин Г. и 30-годишният Туран А. бяха привлечени като обвиняеми и срещу тях прокуратурата поиска мярка постоянен арест. На третия участник в грабежа и обвиняем - 17-годишния Тунджай Р., съдът наложил надзор от инспектор в детска педагогическа стая. Днес прокуратурата протестира решението на съда спрямо първите двама подсъдими.

По случая е установено, че на 14 ноември, около полунощ, тримата се промъкват с маски в дома на 78-годишен мъж от село Каспичан. Те заплашили мъжа с нож и поискало старецът да им даде всичките си пари. Мъжът посочил, че има само 150 лв. под възглавницата си. Тримата взели парите, но отнели на мъжа и телефона му, както и дебитната му карта с ПИН-кода.

Тримата се опитали да се покрият - изгорели част от дрехите, с които обрали мъжа. Те изхвърлили и телефона на възрастния човек. С парите тримата си купили вода и шоколад.

След грабежа тримата пристигнали с кола във Варна, където пълнолетните изтеглили от банкомат сумата от 160 лв. от дебитната карта на мъжа.

След предприетите действия на полицията, самоличността на тримата е установена и те са задържани от органите на реда.

Оказва се, че единствено непълнолетният е с чисто съдебно минало. Галин Г. е бил осъждан за шофиране без книжка и за използване на фалшиви документи. Туран А. е задържан за грабеж на телефон от непълнолетен.

Следващото заседание на съда ще се проведе на 7 декември, четвъртък, от 14 часа. Следва тогава съдът да прецени дали да уважи протеста на прокуратурата и да вкара двамата извършители за постоянно в ареста.